Mikor érdemes amerikai konyhás kialakítást választani otthonunkba?
Az amerikai konyhás kialakítást gyakran nyitott főzőhelyiségnek is nevezik. Nincsenek a teret elhatároló falai, sem nyílászárói. Jellemzően egybefonódik a nappali életterével. A többi konyhamodellel szemben az amerikai konyha kiemelkedik jellegzetes megjelenésével. Belsőépítészeti megoldásainak megfelelően számos típusa létezik, viszont legjellemzőbb változatai az egyenes, U alakú, illetve a keskeny.
Ezeknek a konyháknak a legnagyobb előnye a nyitottság, az általa biztosított szabadabb mozgástér és tágasság. Ez azok számára fontos, akik akár órákat tölthetnek a konyhában. Az amerikai konyhás kialakítás lehetővé teszi, hogy míg az étkezésre készülődünk, beszélgetni tudjunk családtagjainkkal vagy barátainkkal. Nem kell egy egyedül, egy elszeparált helyiségben készíteni az ízletes menüt, míg az otthonunkba érkező vendégek egyedül ülnek a nappalinkban. Emellett, belsőépítészeti megoldásainak köszönhetően olyan helyre kerül kialakításra, ahol alapvetően egy üresebb tér vagy közlekedő lenne.
Ennek a főzőhelyiségnek is vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Ezek természetesen nem csak egyszerűen a kivitelezéstől, hanem az ingatlanban élők habitusától és kultúrájától függően változhatnak. Ahol például gyakoriak a hosszú ideig tartó, erős fűszerekkel, olajjal történő sütések és főzések, nem feltétlenül ez a főzőhelyiség a legmegfelelőbb választás. A szagok gyorsan terjedhetnek és a szagelszívó berendezések ellenére is beivódhat a falakba, szövetekbe. Másik hátránya az eszközök vagy a beépített szagelszívó hangjai, amely az alapvetően nyugalmat és pihenést szolgáló nappali terébe szűrődik.
Az amerikai konyha hátrányai ilyen módon kiküszöbölhetők és sokkal inkább előtérbe kerülnek az előnyei.
Helytakarékossága, stílusos megjelenése és kialakítása miatt egyre több otthonban van jelen. Akár kisebb, akár nagyobb élettér áll rendelkezésünkre, egy jól megtervezett konyhapult tárolókkal, szinte bármelyik otthonban elfér.
Nyitott kialakításának köszönhetően feloldódik a szeparált helyiségek esetleges zártsága és fénytelensége, amely a legtöbb ember számára extra motivációt ad egy ízletes reggeli vagy vacsora elkészítésére. Természetesen a főzések és étkezések által felhalmozódó mosatlan problémáját gyorsabban kell orvosolni, mert a nyitottság egyben láthatóságot is ad – viszont ez a fajta „kötelesség” egy kis idő után talán nagyobb rendszeretetre és precizitásra taníthat bennünket.
Az amerikai konyha egyik legnagyobb előnye tehát, hogy általa közösségi élménnyé válhat az ételek elkészítése, nincs akadálya a családi vagy baráti beszélgetéseknek. Bemutathatók a főzőtanfolyamon tanult, vagy a nagymama által ellesett praktikák és nem vonódunk ki konyhai tevékenységeink során fontos emberi interakcióinkból.