Skandináv lakberendezési stílus

Skandináv lakberendezési stílus

A skandináv lakberendezési stílus a tervezés új megközelítése, amiben a szépség, az egyszerűség és a funkcionalitás kombinációja érvényesül.

A modernista formatervezés kifejezetten skandináv stílusának megjelenése az 1940-es években kezdődhetett, de csak az 1950-es évek elején kezdett igazán elterjedni. Az ismertséghez hozzájárult a Lunning-díj megalapítása. De az is, hogy a rendezetlen természet és fényesség olyan nyugalmat ébreszt, amely oly sok embernek hiányzik a mindennapjaiból. A skandináv lakberendezési stílus egy stresszes munkahelyi nap után különösen vonzónak tűnik az ötlet, hogy visszatérjünk egy olyan otthonba, ahol nincsenek nagy bútorok és rendetlenség.

A skandináv design története mélyen kapcsolódik a világ legelismertebb építészeihez és tervezőihez. Aranykorát bevezető híres alakok közé tartozik többek között Alvar Aalto, Olav Haug, Arne Jacobsen, Timo Tapani Sarpaneva, Poul Henningsen, Bruno Mathsson, Kaare Klint és Borge Mogensen. A skandináv dizájn fejlődésében ugyanilyen fontos szerepet játszott a House Beautiful magazin akkori szerkesztőjének, Elizabeth Gordonnak vándorkiállítása.

ADA Trendline SCHIO sarokülőgarnitúra vendégággyal

Fontos szabályok és tények skandináv lakberendezési stílus esetén:

 • Az alapkoncepció a minimalista esztétika, amit az határoz meg, hogy minél több fényt, világosságot és légiességet teremtsünk az otthonaikban.
 • Visszafogott kialakítás, amely követi a funkciót.
 • A skandináv lakberendezési stílus – sok más stílussal ellentétben – szuper könnyen adaptálható a hazai otthonok többségébe, legyen az családi ház vagy éppen panellakás.
 • Dominálnak a fehér, a fa, a szürke, a bézs és a pasztellszínek, amik szuperül harmonizálnak is egymással. A leggyakrabban használt skandináv színek semlegesek és monokromatikusak – élénk, meleg fehérek feketével és barnával.
 • De egyes tervezők pop színeket is bevezettek, például a rózsaszínt és a gazdag tengerzöldeket. De gyakran helyet kap a sötét és világoskék, a menta vagy rozé.
 • A hidegburkolattal szemben inkább a meleg burkolat használata jellemző. Vagyis előnyben a svéd- vagy hajópadló.
 • Díszítésként mindenhol megjelenhet az acél, sárgaréz vagy réz díszítés.
 • Ahogy a falhoz, úgy a padlóhoz is jellemzően világos anyagot használnak. Gyakori színek: fehér és fa színek.
 • Az organikus és természetes anyagok gyakran előkelő helyet foglalnak el a skandináv dizájnban, tükrözve a skandináv és az északi országok természethez való viszonyát.
 • A faanyagok használata dominál a bútorok esetén is. A skandináv stílusú bútorok leggyakoribb fafajtái a bükk, a kőris és a fenyő. A világosabb színű fák finomabb erezetűek, és minimális csomót vagy sötét foltokat mutatnak.

A faanyagok használata dominál a bútorok esetén is.

 • Textilek esetén gyakori a gyapjú, pamut, juta vagy lenvászon.
 • Az egyszerűen elrendezett, funkcionális geometriai alapformákkal rendelkező, bútorok színe általában szintén világos, tehát fehér, fenyő. Viszont jellemzőek a plüss kanapék és a tapintható anyagok.
 • Függő növények és buja növényzet kap helyet a lakásban. A növények nem csak abban segítenek, hogy felvidítsák a tereket, életet leheljenek szobájába, hanem segítenek megtisztítani a levegőt, és stresszmentes légkört biztosítanak.
 • A műalkotások fókuszpontok ebben a skandináv stílusú minimalista térben.
 • A skandináv dizájn szépsége az, hogy hihetetlenül sokoldalú.

Soha ne zsúfoljunk! A skandináv dizájn egyszerű eleganciájának köszönhetően könnyű stílusos és modern teret kialakítani. Néhány jól megválasztott elem, valamint a minőségi bútorok és világítás mindent megváltoztathat. Ráadásul a skandináv belsőépítészeti elemek, stílusok széles skáláját egészítik ki.

A skandináv dizájn egyszerű eleganciájának köszönhetően könnyű stílusos és modern teret kialakítani.

Még egy apróság! A „hygge” fogalma a skandináv dizájnban.

A szó egy norvég szóból származik, jelentése „jólét”, és ez egy évszázados skandináv/dán fogalom, amelyet egy hangulatos, különleges vagy bájos pillanat vagy érzés leírására használnak. Ez a szó a skandináv belsőépítészetben fogalommá vált. Ezért ez a stílus az elégedettség sajátos hangulatának és a meghitt hangulat megteremtéséről szól. Tehát az összes tervezési jellemzőt harmonikusan kell alkalmazni a „hygge” művészetének alkalmazásához, hogy a barátságosság és a stresszoldás érzetét keltsük az otthonunkban.

A „hygge” fogalma a skandináv dizájnban.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS