A minimalista stílus

A minimalista stílus jellemzői

Fotó: miro.medium.com

Letisztult vonalvezetés, egyszerűség, rendezettség és maximum néhány, semleges, tiszta szín. Ez jellemző a minimalista designra.

Ezek az első szavak, benyomások és meghatározó kifejezések, amelyek valószínűleg mindenkinek eszébe jutnak, ha a minimalista stílus tárgykörére gondol. Sokak szerint felejthetetlen az a nyugalom és az az egyszerűségben megtestesült szépség, amit egy minimalista környezetben megtapasztalhatunk. A letisztult és egyszerű megjelenés mögött azonban tudatos tervezés rejlik. Önmagában egy fehér falfelület elé állított szintén semleges színű, letisztult lakberendezési tárgy hideg és élettelen érzetet hozhat létre a térben. Ezért fontos, hogy a tervezési folyamat során fókuszban maradjon az otthonosság kellemes, meleg érzete is.

A minimalista design jellemzői

A minimalista stílus leegyszerűsítve arról szól, hogy a tereket rendezetten és egyszerűen kell kezelni. Funkcionális és esztétikai tárgyak elhelyezésével pedig ki lehet emelni a tér egyedi építészeti jellemzőit. A tervezés során alkalmazható színpaletta alapvetően monokróm, a tökéletes összhatást pedig maximum néhány extra szín hozzáadásával érhetjük el. De a minimalizmus önmagában nem csak letisztult funkcionalitás, mert nem szorul ki belőle az otthon érzete és a mindennapok színes változatossága. A kialakított minimalista tereket nyitott alaprajzok, fénnyel telt helyiségek és egyszerű vonalvezetésű bútorok jellemzik, amelyek esztétikájukkal és kényelmükkel gyönyörű, hívogató otthonná varázsolják az életteret.

Mire figyeljünk oda, amikor a minimalista stílus elérése a fő szempont otthonunkban?

A minimalizmus az, ahol a berendezési tárgyakon és más, például falon elhelyezett tapétán és képeken kívül akár másra is kerülhet a fókusz. Például az adott térben élő családra, az erkélyről nyíló kilátásra, melyek nagyobb jelentőséggel bírnak, mint a szoba dekorációja. Minden csak úgy kerülhet be a lakótérbe, hogy az mindenféleképpen hozzáadjon annak funkcionális értékéhez. (Más irányzatokkal szemben pedig formailag letisztult, térbe simuló legyen.) Az étkező megtervezésekor például fontos, hogy a megvásárolt bútorok összhangban legyenek egymással, értjük ez alatt a vonalak, a színek és a tömeg tökéletes szinergiáját.

Mire figyeljünk oda, amikor a minimalista stílus elérése a fő szempont otthonunkban? - Rio Design
Fotó: cdn.home-designing.com

Mikor érdemes a minimalista stílust választanunk?

2022-re a világ olyan szinten felgyorsult, hogy a befogadható információnak már csak a töredékét vagyunk képesek feldolgozni. Nagyrészt elrohan mellettünk az élet, mi pedig megpróbálunk lépést tartani vele. Egy minimalista stílusú tér tervezésekor gondosan ki kell választani, hogy a nappaliban vagy az étkezőben milyen bútorok foglaljanak helyet. Jellemzőek a kényelmes, letisztult vonalvezetésű kanapék, ülőgarnitúrák, székek a szintén letisztult asztalhoz, dohányzóasztalhoz. Gyakoriak a rejtett polcok és szekrények, melyek sima felületűek, de mentesek a harsány színválasztástól és az éles visszatükröződésektől. A tér funkcionális bútorai is csak annyira magasak, hogy kielégítsék az ergonómiai igényt, és ne terheljék a teret. Érződjön a kandalló melege vagy legyen látható az ablakból a naplemente! Sokan választják a minimalista stílus elemeit otthonuk kialakítására, akik rendkívül aktív életet élnek, mert megnyugvást jelent számukra, hogy egy hosszú nap után, az otthonuk letisztult és pihentető atmoszférával fogadja őket. Nem pedig grandiózus hatással, mely a szemet talán gyönyörködteti, de kevésbé megnyugtató.

A minimalista stílus esetében a kevesebb néha több

Ha fontos az Ön számára, hogy konyhája minél stílusosabban nézzen ki, akkor ajánljuk figyelmébe Taima étkezőasztalunkat és a vele párosítható Dortmund széket. Felmerülhet a kérdés, hogy a képen szereplő szék hogyan lesz minimalista stílusú. Nagyon könnyen, hiszen a Dortmund széket számtalan szövettel lehet kárpitozni, így a jól megválasztott minimalista szín máris átalakítja az összhatást.

Taima asztal Dortmund szék Dortmund karszék

Amennyiben hálószobájának átalakításán gondolkozik, ajánljuk figyelmébe Levia franciaágyunkat, mely az eleganciát, a légiességet és a minimalista letisztultságot sugározza!

Első szemrevételezésre az ADA Prémium Levia franciaágy a kortalan letisztult dizájnnal tűnik ki a hálószobában. Igazi minőségi, luxus termék.

Ha pedig teljes átalakítást szeretne otthonában, nem szabad kifelejteni a nappalit sem, hiszen többségében itt töltjük el időnk nagy részét. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ennek a szobának a kényelméért a jól megválasztott ülőgarnitúra a felelős. Vásárlóink szerint a Helsinki L alakú ülőgarnitúra tökéletesen megfelel a minimalista stílus elvárásainak, prémium megjelenésével, könnyű tisztíthatóságával és a megfelelő szövettel a nappali ékköve lehet.

ADA HELSINKI prémium ülőgarnitúra

Jöjjön el bemutatótermünkbe, és mi segítünk Önnek abban, hogy a minimalista stílus beköltözhessen otthonába!

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS