12 DOLOG, AMIT EGY DESIGNER ÉSZREVESZ

12 DOLOG, AMIT EGY DESIGNER VAGY LAKBERENDEZŐ ÉSZREVESZ, AMIKOR ELŐSZÖR BELÉP AZ OTTHONODBA

Csak egyetlen percbe telik és egy designer már át is rendezte fejben az összes bútorodat.

A dizájn első szabálya hogy mindenkinek más az ízlése. A designer sok mindent tud a trendekről és a stílusról. Talán szakmai ártalom, de nem tudják megállni, hogy ne ítélkezzenek, amikor belépnek valakinek az otthonába. Arra az esetre, ha van egy lakberendező, aki szívesen bebarangolja az otthonodat, vagy csak csupán kíváncsi vagy arra, hogy milyen módon teheted az otthonodat “designer baráttá”, összeállítottunk egy listát arról, hogy a szakértők igazából mit vesznek észre, amikor először átlépnek a küszöbödön.

1.A szoba elrendezése.

Amikor egy lakberendező vagy designer az első látogatását teszi ügyfele otthonába, gyakran az első észrevételek egyike, hogy a szoba elrendezése és a neki szánt funkció működik-e? Miért? Természetesen azért, hogy javaslatokat tegyen a megoldásra. Sokszor egy építkezés során olyan tervezési hibákat keresnek, amiket meg tudnak oldani, mint például egy nem megfelelő helyre tervezett ajtónyílás, vagy akár egy rosszul elhelyezett világítás.

2. Lehet-e a kanapé a falhoz tolva?

Régi bevett szokás, hogy a kanapékat, ülőgarnitúrákat a fal elé tolva szeretnénk elhelyezni a szobában. Az új trendek szerint, ha nagy méretű a nappali, a dizájnerek szeretik a bútorokat minél többször térben elhelyezni. Sokszor a kiválasztott bútor jó ízlésről árulkodik, de gyakori hiba még azok nem megfelelő elhelyezése.

3. Legyen vagy ne legyen virág?

A kis részletek sok mindent elmondanak a lakás tulajdonosáról. Ezek a kis díszítőelemek segítenek a szobát otthonná varázsolni. Például friss, vágott virágok a vázában vidámabbá, barátságosabbá teszik az otthonokat. A cserepes virágok ápoltsága és azok kaspói is sokat elárulnak a lakás tulajdonosáról. Ezért javasolják, hogy a virágok elrendezésében is legyen koncepció. A virágok, a vázák és kaspók is illeszkedjenek a lakás stílusába.

4. Mennyi párna legyen a kanapén?

A tulajdonosok sokszor abba hibába esnek, hogy csak egy-két párna árválkodik a kanapén. Ezt semmiképpen nem javasolja egy designer, hiszen minél több párna van egy kanapén, az annál hívogatóbb és otthonosabb lesz. A szép párnákból sose elég!

5. Néhány szó a többi kis kiegészítőről…

A mai trendek szerint a dizájnerek a minimalista stílus felé mozdulnának el még ezen a téren is. Mindez érinti az apró személyes dísztárgyakat is. Óva intenek minket, hogy múzeumot csináljunk a lakásunkból, és felhívják a figyelmet, hogy érdemes az emléktárgyak, fényképek számát csökkenteni. A mai ajánlások szerint mindenképpen igaz, hogy az ízlésesen elhelyezett kevesebb néha több. Ne gyűjtsünk porfogókat!

6. Hogyan rendezd polcaidat?

Kétségtelen, hogy könyveink elhelyezése sokat elárulhat rólunk. Ha rendezetlenül, kupacokban, halmokban kallódnak a lakás különböző pontjain, elárulják, hogy nem sokat veszik őket kézbe. A designerek szeretik, ha szépen, átláthatóan vannak elrendezve a polcon, így könnyen hozzáférhetőek is.

7. A fa használata a szobákban.

Általában nem kap kellő hangsúlyt, pedig ha elrugaszkodunk a hétköznapi megoldásoktól, jelentősen meghatározhatjuk a szoba hangulatát, és különlegessé tehetjük azt. Így javasolják, hogy próbáljunk nem standard ajtótokokat, ablakkereteket választani, használjunk egyedi fadíszítő léceket.

8. Ki lakik az otthonban?

A lakberendezés meglehetősen személyes dolog. A cél mindig egy olyan lakótér létrehozása, ahol figyelembe vesszük a család méretét, vendégfogadási szokásaikat és az egyéb egyedi igényeket. A jó lakberendező azonnal látja, hogy megfelelő-e a lakótér elrendezése. Hasznos, praktikus tanácsokkal sokat tud segíteni abban, hogy minél jobban kihasználhassuk lakásunk adottságait.

9. Milyen illat legyen otthon?

A látvány mellett az első benyomások egyike, amely hat a designer érzékszerveire, az illat. Az nem is vitás, hogy a gyertyáknak helye van a lakásban. A kérdés mindig a mennyiség és az intenzitás. Annál nincs rosszabb, mikor egy lakásba lépve túlzottan erős illat lengi be az egész teret. A túlzott gyertyahasználattal pont az ellenkezőjét érjük el, mint amit szeretnénk. Még az a kérdés is felmerülhet az otthonunkba betérő designernek: “Vajon mit szeretnének elrejteni?”

10. Ha a függöny a földig ér….

Biztos, hogy ez egy lényegtelen részletnek tűnik, de próbáljunk meg a pontos kivitelezésre, így a szimmetriára, és a megfelelő arányokra törekedni a függönyözésnél. A rendezetlen függönykialakítás azonnal szemet szúr egy designernek.

11. Az ideális fürdőszoba felszereltsége.

Egy gondosan megtervezett lakásnál, fontos a fürdőszoba megfelelő felszereltsége is. Mindenképp legyen kihelyezve, kézmosószappan és elegendő számú, tiszta kéztörlő. A lakberendező még az ilyen apróságokra is figyel.

12. Ha a dekoráció “Matchy-matchy”

„Matchy-matchy”, tehát minden-mindennel passzol, vagyis ha minden egy színárnyalat köré koncentrálódik, hasonló minták, anyagok jelennek meg a lakáson belül. A dizájnereknek ez jó támpont, hisz könnyen megfogható az ügyfél ízlése. De a mai trendek szerint a lakberendezők szeretnék elmozdítani a megrendelőket a túlságosan passzoló berendezés irányából, mert szeretnének egy kis változatosságot vinni az otthonokba. Bátran hallgassunk rájuk!

 

További ötletekért és inspirációkért látogassanak el Facebook oldalunkra vagy kövessenek minket Instagramon!

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS