A retro lakberendezési stílus

A retro lakberendezési stílus jellemzői voltak a bátor színek.

A lakberendezésben számos alkalommal megeshet az, hogy korábbi lakberendezési stílusok kerülnek felelevenítésre.

Egy-egy kép, életérzés a múltból visszatér a jelen és a jövő elemeivel vegyítve. Az efféle „visszaemlékezéseket” nevezzük a korábban már tárgyalt vintage, illetve a most szerepet kapó retro stílusnak. De a két stílus nem összekeverendő! Hiszen a retro lakberendezési stílus egy bizonyos korszakra (1960-as, ‘70-es, ‘80-as évek eleje) vonatkozik, míg a vintage stílus inkább a korszakok vegyítésén alapul. A retró mint belsőépítészeti stílus az új formák régi külsővel, illetve a régi elemek új felületekkel való keveredése. (Bár azt is érdemes megjegyezni, hogy nincsen egységesen elfogadott nézet arra vonatkozóan, hogy mely éveket tekintjük a retro lakberendezési stílusnak.)

A retro lakberendezési stílus bizonyos korszakra vonatkozik.
Forrás: media.designcafe.com

A retro lakberendezési stílus jellemzői

Számos évtizedet fel lehetne eleveníteni, de a belsőépítészetben a legjellemzőbbek a ‘60-as, ‘70-es és ‘80-as évek stílusjegyei. Jellemző a retro lakberendezési stílusra, hogy keverednek a praktikus, illetve a designelemek. Nem meglepő az élénk színek használata és a lakkozott felületek sem. A retro stílusra a legjellemzőbb, hogy minél színesebb, minél furcsább, minél virágmintásabb, annál jobb. Mindezen évtizedek a kontrasztos, “funky” designelemek és formák számos aspektusát ölelik fel. Az alkalmazható színek palettája állhat konzervatív színekből (bézs, sötétbarna, mustársárga, sötétkék, olívazöld) és a híres rágógumi színekből. A legfőbb stílusjegyek már nem a természetet keltő rusztikus, vidéki hangulat, hanem inkább a kényelemre fókuszálnak és a műszálas anyagokra. A jelmondat ennyi:

„Kockáztassunk, szegjük meg a szabályokat, és hangolódjunk a saját ritmusunkra, hallgassunk az érzékeinkre!”

Ülőbútorok korszaka

A retro lakberendezési stílus további kulcsmondata – „Gondolkozzunk valahogyan másképp!” Az ülőalkalmatosságok esetében például érdemes előnyben részesíteni a retro mintás (pöttyös vagy csíkos) babzsákokat, illetve a régen is újító tojásszékeket. Természetesen nem szabad megfeledkezni a nappali nyugágyakról, a virágmintás kanapéról és a nagy méretű lábtartókról, vagy a kényelmes nagy ülőfelületű fotelekről sem. A kisebb fotelekre jellemzőek, hogy nagyon könnyűek és könnyen mozgathatóak voltak. Színviláguk igen élénk színű és eléggé figyelemfelkeltő. Lábazatuk általában krómozott, egy kerek felülettel érintkezik a földdel, s az ülőfelülete forgatható.

A retro lakberendezési stílus hangulati elemei

Jellemzően bátor színekkel és virágmintás motívumokkal tarkított tapétákat tettek a falra. A hangulatvilágítást akár egyedileg elkészített neonfények segítségével oldhatjuk meg. Minden retro lakberendezési stílusú otthonban megtalálhatóak a csomózott vagy kötött szőnyegek, a hajlított fém asztalok és székek, a fa minden változata, a filc, gyapjú, műbőr és üveg textúrák bátor keveredése.

A retro lakberendezés stílus jellemzően bátor színeket használ
Forrás: lines-hub.com

Designerek és művészek

A mai retro lakberendezési stílusnak nevezett művészeti stílus a pop art egy olyan műfaja, amely az 1940-es és 1960-as évek között alakult ki. Válaszul a merész, figyelemfelkeltő grafikák iránti igényre, amelyeket könnyű volt reprodukálni a régi városközpontokban megtalálható, rendelkezésre álló, egyszerű nyomdagépeken. Az ilyen művészeti alkotások, a fentebb említett designelemeket remekül kiegészítik, egy-egy kép önmagában is retro hangulatot kölcsönözhet a teljes enteriőrnek. A lényeg: határozott vonalvezetés vagy minta, bátor, harsány színvilág együttes, stílusos használata.

Mozgalmas összhang

A retro enteriőrök rendszerint mindig tele vannak bútorokkal, melyek első ránézésre nem is feltétlen illenek össze. A hétköznapokban mindegyiknek megvan a funkcionális jelentősége, kényelmesek és absztrakt harmóniában állnak egymással. Ahhoz, hogy a retro lakberendezési stílus elemei összhangban legyenek egymással, érdemes a kárpitok élénk színválasztásával, illetve mintás szövetek használatával összefésülni a külső jegyekben eltérő használati tárgyakat.

Vintage jellemvonások

A retro designelemek alkalmazása gyakran vintage stílust ad a berendezett enteriőröknek. Sok esetben néhány hangsúlyosabb retro lakberendezési stílusú designelemmel elég kiegészíteni a meglévő alapot, hogy felrázzuk a teljes helyiséget. A geometrikus mintázatú tapéták például önmagukban is képesek vidám, játékos hangulatot kölcsönözni a nappalinak. Szintén a vidám, funky hangulat alapját képezik a retro mintás shaggy és csomózott szőnyegek. A klasszikus kiegészítők közé tartoznak még a lávalámpák, a függő- és asztali lámpák. A vintage szobrok, illetve a pop-art művészeti irányzat nyomtatott vagy festett képei is teljesen retro hangulatba hozhatják a teljes lakást. Ezek beszerzésért érdemes ellátogatni régiségkereskedésekbe, vagy olyan tematikus webshopokban szétnézni, amik kimondottan adott korok bútordarabjait és kiegészítőit forgalmazza.

A retro lakberendezési stílushoz is találhatunk a Rio Design termékei között otthonunkba bútordarabokat.

Cozy fotelünket lábtartóval azoknak ajánljuk, akiknek fontos a kényelem. A fotelt kisebb mérete alkalmassá teszi, hogy szinte bárhol megállja a helyét.

Ha egy igazán kényelmes fotelt keres, akkor megtalálta, mert a Cozy fotel lábtartóval egy tökéletes termék!

A Tom Tailor Soft lines franciaágyunk maga a megtestesített retro lakberendezési stílus. Az ágy háttámlája enyhén bordázott, hátrafelé ívelő és ár-érték arányban az egyik legjobb termékünk. Egy kis paddal az ágy végében még több funkciót láthat el.

Tom Tailor SOFT LINES ÁGY enteriőrben

A Tom Tailor Soft Pillow franciaágyunk is egy igazán fiatalos, mégis bohókás termék, a lekerekített oldalai miatt. Akár egy fiatalos tiniszobába is meleg szívvel ajánljuk.

A Tom Tailor Soft Pillow egy fiatalos, ágyneműtartó nélküli design ágy.

Sok inspirációs képet találhat Instagram oldalunkon is.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS