Az indusztriális stílus karakteressége

Az indusztriális stílus jellemzően újrahasznált bútorokat alkalmaz az enteriörben.

Az indusztriális (ipari) stílusra a lakberendezésben és belsőépítészetben elsősorban a fémszerkezetek és a nyitott terek jellemzők.

Ezek a jellemzők egyesek számára talán hidegséget és elhagyatott gyári feelinget jelentenek, de az indusztriális stílus ettől lesz igazán menő. Bár a tereket határoló szerkezeti elemek valóban az ipar nélkülözhetetlen sajátosságait tükrözik, valójában a skandináv lakberendezési stílus sok más hatása is érvényesülhet ezekben a terekben. Ilyen például az úgynevezett „hygge” – jóllét, meghittség, otthonosság – életérzése.

Az indusztriális stílus jellemzői

Az indusztriális stílus az ipari forradalom korában alakult ki, majd az idő folyamán hátrahagyott gyárépületek által inspirált stílussá vált. Olyan karakterisztikus elemekben bővelkedik, mint a szabadon álló csövek, a vakolatuktól megfosztott téglafal vagy a különböző beton felületek, melyek a minimalista tervezési filozófiáját is magukba foglalják. Különösen jellemzők erre a stílusra a nyitott alaprajzok, illetve a hűvös, semleges színpaletta. Attól függetlenül, hogy a minimalizmushoz hasonlóan nyitott terekre épül, az eltérő anyagok és felületek kiemelt szerepet kapnak. Jellemző a különböző rusztikus anyagok és felületek keveredése, illetve nagy hangsúlyt fektetnek a megvilágításra is. Sok lakberendező a kortárs, ipari otthonokba század közepi modern, illetve a parasztházi stílus kombinációit vegyíti.

Az indusztriális lakberendezési design karakterisztikája

Bár az indusztriális stílust alapvetően meghatározzák az áramvonalas, letisztult formák és belsőépítészeti elemek. De vannak még olyan karakteres jellemzői is, melyek inspirálhatnak saját otthonunk megtervezésében, a dekorációs paletta meghatározásában.

Mint említettük, a minimalista stílushoz hasonlóan a semleges színek dominálnak. Viszont attól eltérően nem csak a fehér és törtfehér különböző árnyalatait alkalmazzák, hanem előtérbe kerülhet a szürke, a fekete, valamint a barna árnyalatok széles spektruma is. További jellemzője, hogy nagy ablakokat alkalmaz, melyek nagyon világossá teszik a teret és kihangsúlyozzák azt. Az ablak kerete általában fekete színű, és osztott, több esetben dróttal átfuttatott üvegpanelek formájában. Mindazonáltal, az indusztriális design nyitott tereket használ; legyen szó a szélességről, vagy a mennyezetek esetében a kiugró magasságokról. Anyaghasználatában pedig elveti a máshol nagy felületeken alkalmazott gipszkartont, és a tapétázott felületeket. Ehelyett kiemelt szerepet kapnak olyan fal- és tetőszerkezeti elemek, mint a tégla, a beton, illetve a víz- és gázvezeték hálózata. Az indusztriális stílusra jellemző leginkább, hogy újrahasznosított bútorokat alkalmaz.

Az indusztriális stílus jellemzően újrahasznált bútorokat alkalmaz az enteriörben

A világítás és az újrahasznosított bútorok fontossága az indusztriális stílusban

Fontos dekorációs és funkcionális elemek az újrahasznosított anyagokból készült dohányzóasztalok, könyvespolcok, szekrények vagy étkezőasztalok. A bútorok jellemzően természetes fafelületek, mely az otthonosság érzetét keltik egy szürke raktári hangulatban. Az indusztriális stílusra jellemző még a fémszerkezetes bútor, amit nem szabad összetéveszteni az art deco stílussal. Ez az egyszerű és tiszta vonalakat részesíti előnyben, az éles és metálfényű fém helyett. Igazi különlegesség, hogy az indusztriális lakberendezésben jellemzőek a különállóan vagy csoportosan elhelyezett csupasz izzók, melyek célja lehet akár a központi vagy a hangulatvilágítás megteremtése. Természetesen az éles fények elkerülése érdekében gyakran alkalmaznak nagyobb fénybúrákat, függőlámpákat és szemnek kellemesebb fényű állólámpákat is. De nem szabad elfeledkezni a szinte minden sarokban megtalálható gyertyáról sem, hiszen a sejtelmes, halvány fényeket ezekkel tudjuk a legjobban elérni.

Végezetül, hogy életet és otthonosságot teremtsenek ezekben az impozáns helyiségekben, bátran alkalmazhatjuk a természetes anyagokból készült textíliákat és kárpitokat. Egy rusztikus, időjárásnak kitett bőrfelület, lenből készült vászon, vagy gyapjú, mind jól mutatnak ilyen környezetben; hozzátesznek a funkcionális bútorok adta kényelemhez, esztétikához.

Ha Önnek is megtetszett az indusztriális design, és szeretne otthonába is becsempészni néhány megfelelő bútordarabot, akkor ajánlunk néhányat a kínálatunkból!

Ha kis hellyel rendelkezik, akkor remek választás lehet az ELLA ággyá nyitható kanapé nappalijába. Ezt a kanapét most 30% kedvezménnyel tudja beszerezni.

Az Ella 3+2+1 kanapé L alakú formában is elérhető.

Ha a bőrfelületek szerelmese, akkor nagyon fog tetszeni Önnek a vékony alsó vázas ADA Prémium Hamilton Boxspring ágyunk. Az ágy kérhető szövet kárpitozással is.

Az Ada Ausztria Prémium Hamilton boxspring ágy egy luxus minőségű boxspring ágy.

Az egyik legkomfortosabb ágyunk a Tom Tailor Soft Box franciaágyunk is jó választás lehet bárki otthonába. Különlegessége, hogy nincsen ágykerete, illetve ágyrácsa, hanem egy úgynevezett alvóágy az alapja, majd erre kerül rá a matrac. Így nagy előnye, hogy nem kell külön megvásárolni a matracot, illetve az ágyrácsot.

TOM TAILOR SOFT BOX ÁGY - Tom Tailor Classic Soft Box ágy üzletünk egyedi terméke hazánkban csak mi forgalmazzuk.

További inspirációs ötletekért látogasson el Facebook oldalunkra, Instagram oldalunkra!

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS