ASZTALI LÁMPÁK OTTHONUNKBAN

AZ ASZTALI LÁMPÁK OTTHONUNKBAN RENDKÍVŰL JÓL MUTATNAK

De melyiket, hová helyezzük otthonunkban? Az asztali lámpák választásánál sok kérdés vetődhet fel bennünk.

Amikor az otthonunkban már mindent teljesen berendeztük és megvan már a kívánt egyensúly, akkor vesszük észre, hogy mindennapjaink legkisebb, de talán leghasznosabb lakberendezési tárgyai, az asztali lámpák, még hiányoznak. Helyi fényforrásainkat is olyan figyelemmel és hozzáértéssel kell kiválasztanunk, ahogyan bútorainkat és egyéb lakberendezési tárgyainkat.

Fontos, hogy illeszkedjenek a lakás egységébe, ugyanakkor funkcionalitásukban, designjukban is megfeleljenek igényeinknek. Az általános fényforrásokat általában több helyi fényforrással is kiegészítjük, amelyet munkavégzés, írás, olvasás, tanulás és egyéb kreatív tevékenységek során használunk. Ezen túlmenően különleges atmoszférát teremthetünk a segítségükkel, amely befolyásolja érzelmeinket és hangulatunkat is.

Az asztali lámpák különböző fajtái az asztali vagy álló olvasólámpák, íróasztali lámpák, állítható testszögű lámpák, fix és cserélhető búrával rendelkező hangulatlámpák és a design lámpák. A lámpatesteket számtalan különböző anyagból készítik. A legjellemzőbb anyagok a fém, különböző felületkezelésű fa, kőzetek, kerámia, műanyag, üveg. A lámpabúrák esetében ugyanígy él ez a változatosság, készülhetnek különféle szövetekből, üvegből, műanyagból, bőrből. Mindezek fényében a változatos színük, kialakításuk és méretük – tökéletesen tükrözhetik saját egyéniségünket. Amennyiben döntésünkben nem vagyunk biztosak vagy megerősítést szeretnénk, érdemes már a fényforrások megtervezésében belsőépítész vagy lakberendező segítségét kérni. A közös munka során mind otthonunkat, mind magunkat jobban megismerjük. Ezáltal pontos elképzelésünk alakulhat ki, hogy melyik asztali lámpát hová szeretnénk elhelyezni.

Tervezésnél az egyik legfontosabb szempont a lakás helyiségeinek természetes fényviszonya.

Miután döntöttünk, hogy hová, milyen típusú asztali lámpát szeretnénk, be is kell szereznünk őket. Erre akkor érdemes sort keríteni, amikor a főbb bútordarabok már megvannak. Tehát a legoptimálisabb a többi dekortermékkel együtt megvásárolni a lámpáinkat. Így nézelődés közben is figyelhetünk a funkció, a méret és a forma hármasának összhangjára.

A meleg, tompított fény elhozza a nyugalom, az otthonosság és az összetartozás érzését a kellemes családi együttlétek során. Egy jól megvilágított helyiségben ezzel szemben aktívabbá és éberebbé válhatunk. Az asztali lámpák mindezek mellett különféle kisebb felületek és belső terek hangsúlyozására is alkalmasak. Állíthatjuk a lámpát komódra, konzolasztalra, kandallópárkányra, sarokasztalkára, polcra, tálalóra és dohányzó- vagy teaasztalra is. Alkalmazhatjuk a már beépített világítás kiegészítéseként a már felhasznált lámpacsaládok valamelyikéből, vagy választhatunk ezektől teljesen különálló, egyedi modelleket is. Hiszen azt ne feledjük, hogy egy gondosan kidolgozott lámpa önmagában is tökéletes dísztárgyként jelenhet meg otthonunkban.

Világítás szempontjából fontos, hogy egy íróasztalra helyezett lámpa ernyője szemmagasságba kerüljön.

A búra ne legyen áttetsző, így nem vakít majd el minket a lámpa fénye. A sárgás fény a legpihentetőbb a szemnek, ezért érdemes a legjobb meleg árnyalatú, alacsonyabb Kelvin számú izzót választani. Az íróasztalihoz hasonló, irányított fényű lámpák nagy előnye, hogy helyben végzett tevékenységekhez adott területet világíthatunk meg velük. Kaphatók igazán funkcionális, állítható testű és ernyőjű darabok is, melyek nem zavarnak árnyékukkal a munka vagy kikapcsolódás közben.

A piacon elérhető sokféle típusú, állítható fényerősségű lámpa is. Hasonló a helyzet a hálószobában az éjjeliszekrényre elhelyezett lámpánál is. A legjobb olyan lámpát választanunk, aminek szintén állítható a fényereje és a lámpatest-magassága. Mivel inkább mellettünk, mintsem közvetlenül előttünk helyezkedik el a lámpa, választhatunk fényáteresztő búrát is. Ez kellemes és nyugodt hangulatú szórt fényt ad.

Talán az előszobában a legfontosabb átmenetet teremtenünk a külső tér esti, sötét fényviszonyai és a megvilágított szobák világossága között. Erre azért van szükség, mert ha túl nagy a különbség a külső környezet és a szoba megvilágítása között, akkor az új fényviszonyokhoz való hirtelen alkalmazkodás a legfárasztóbb a szemnek. Tévézésnél is érdemes odafigyelni a szemünk egészségére, mivel teljesen sötét szobában egészségtelen tévét nézni, hiszen a folytonosan változó fényerősségéhez való alkalmazkodás nem tesz jót a szemnek. Gyerekszobában esti mese olvasásához ideális atmoszférát teremthetünk egy olvasósarok kialakításával, akár egy komódra helyezett asztali lámpa vagy egy fotel mellé állított állólámpa segítségével.

További ötletekést és inspirációért látogasson el Facebook oldalunkra és kövessen minket Instagramon is!

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS