PRAKTIKUS, OLCSÓ, STÍLUSOS: RAKLAP-BÚTOROK

PRAKTIKUS ÉS OLCSÓ RAKLAP-BÚTOROK OTTHONUNKBAN

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a raklap-bútorok.

Elsősorban azért, mert a praktikus raklap-bútorok az egyik legköltséghatékonyabb módjai a bútorkészítésnek. Emellett rövid idő alatt nem hétköznapi design-t tudunk otthonunkba vinni az akár saját kezűleg is összerakható kialakításokkal. Valószínűleg elmosolyodnánk az első két mondaton, ha nem tekintenénk bele egy kicsit részletesebben a raklapok sajátosságaiba.

Vásárolhatunk használt és új raklapot, illetve kifejezetten hasznos lehet az építkezés vagy nagyobb méretű háztartási gépek szállítása során visszamaradt raklapok megtartása. Akár vásároljuk, akár megtartjuk a raklapokat, többféle méretűvel és teherbírásúval fogunk találkozni. A raklapok mérete általában 120 x 80 cm, 120 x 100 cm, illetve 80 x 60 cm, jellemzően 5 vagy 7 lécesek. Teherbírásuk igen magas, 600 kg-tól egészen 1000 kg-ig terjedhet. Anyaguk jellemzően hőkezelt fenyő- és nyárfa. Ezekből a fafajtákból a kezelés miatt nagy teherbírású, stabil és időtálló bútor készíthető. Ahogyan megszületett elképzelésünk, hogy milyen összeállításokat szeretnénk otthonunkba – legyen az polcrendszer, kanapé, ágy vagy ülőke, érdemes pontosan megtervezni ötleteinket. Lehetőségeink szerint, asztalos szakértelmét is kérhetjük a kivitelezésben.

Bonyolultabb raklap-bútorok összeállításának esetén, mint például egy karosszék vagy étkezőasztal – természetesen több tervezés és türelem szükséges. A tervezés során fontos, hogy magunknak is adjunk időt. Mérlegelnünk kell, hogy pontosan mekkora méretben és hová kerülnének majd a tervezett bútorok. Az újonnan vásárolt raklapokat is érdemes megtisztítani, de a használtakat mindenféleképpen célszerű lecsiszolni a szálkamentesség érdekében, majd lenolajos kezelést is alkalmazni. Száradás után hagyhatjuk a fát natúr formájában, vagy egyedi pácolást és lakkozást is kaphat. Ha elkészült a nyers faanyag, onnantól már csak a bútorkészítéshez szükséges szerszámokat kell összeszedni, és akár fél-egy nap alatt elkészülhet egy polc, kisasztal vagy ülőke.

További ötletekért és inspirációért látogasson el Facebook-oldalunkra!

Fotó forrása: Lakberinfo

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS