10 ötlet kanapévásárláshoz – Első rész

Legyen könnyű a kanapévásárlás! Ebben segít a 10 ötlet kanapévásárláshoz című blogbejegyzésünk.

A Rio Designnál mi tudjuk, hogy a kanapévásárlás komoly és olykor nehéz feladat. Éppen ezért gyűjtöttünk most össze 10 ötletet a tökéletes kanapé megvásárlása érdekében.

A kanapé a lakás egyik fontos bútordarabja. Egy jó kanapé a nappali kötelező eleme, hiszen este a család ezen összegyűlve néz meg egy jó filmet, vagy egy fáradt nap után itt pihenünk meg egy könyvvel a kezünkben. Továbbá a home office során sem hátrány, ha a kanapé kényelmes. A kényelem mellett figyelembe kell vennünk azt is, hogy ár-érték arányban a lehető legjobbat válasszuk, hiszen ideális esetben hosszú éveken át fogjuk használni. Ezért is nagyon fontos a sok ötlet kanapévásárláshoz.

A következő tippek segítenek abban, hogy a lehető legjobb kanapét vigyük haza otthonunkba.

1. Igényfelmérés és okos döntés

Fontos, hogy jól határozzuk meg az igényeinket. Nem szabad megvenni egy kanapét csak azért, mert tetszik a színe vagy, mert trendi. Az elsődleges szempont a kényelem és a funkciók! Fő, hogy a kiválasztott kanapé a család minden tagja számára kényelmes legyen. Ha állítható, dönthető és ággyá alakítható kanapéról beszélünk, akkor próbáljuk ki az adott bútordarab összes lehetséges kényelmi funkcióját! Először vegyük szemügyre a kanapé üléseit, ha ezek kellőképpen kényelmesek, akkor jöhet a háttámla! Ha a háttámla is megfelelően párnázott és kényelmes tartást biztosít, akkor jöhet a kanapé karfája (ha van neki). Ne szégyenlősködjünk! Bátran üljünk le és a cipő levétele mellett, akár feküdjünk is el a kanapén, tesztelés céljából!

2. A kanapé szerkezetének megismerése

Általában a kárpitszövet és a párnák áthúzhatóak, lecserélhetőek, ha a használattól megkopnának, esetleg elöregednének. De a kanapé alapját képező váz és szerkezet nem könnyen cserélhető elem, így a vásárlás során érdemes alaposan utána járni, hogy miből készült. Az olcsóbb kanapék keretei, vázai forgácslapból, műanyagból vagy fémből készülnek, ezzel szemben a jó minőségű kanapé tömör keményebb fából készül. Ezek a keretek gyakran készülnek tölgyfából, diófából, bükkfából vagy kőrisfából. A fenyőkeretből készült váz ugyan olcsóbb és gazdaságosabb, de nem annyira tartós (főleg ha nem szakértő kezek által készül), így elképzelhető, hogy 5 évvel később már nem lesz olyan stabil, mint új korában. A vázat egyszerűen lehet tesztelni például a kanapé megemelésével. Az nem jó, ha a kanapét fél kézzel fel tudjuk emelni, hiszen akkor nincsen benne alapanyag. Az sem jó, ha a megemelt kanapé esetében azt érezzük, hogy a termék valamerre hajlik, deformálódik. A teszt során könnyen hajló, recsegő kanapékat nem ajánlott megvenni.

További ötlet kanapévásárláshoz, hogy a kanapé lábainál figyelni kell arra, hogy a lábak csavarokkal vagy faszegekkel legyenek a kanapéhoz rögzítve. Érdemes kerülni azokat a kanapékat, melyeknek a lábai ragasztva vannak! Ezek ugyanis hamar kitörhetnek.

3. Informálódjunk a lehető legtöbb csatornán!

A szerkezet, a keret alapanyaga és annak összeszerelési módja, nem mindig nyilvánvaló első ránézésre és tesztelésre sem. Ha nem vagyunk benne biztosak, akkor bátran kérdezzünk. Az eladónak tudnia kell ezeket az információkat, vagy a termékleírás alapján meg kell tudnia nézni. Azokat a kanapékat kell keresni, melyeket faszeggel, facsapokkal, fa saroktömbökkel, fémcsavarokkal és konzolokkal raktak össze. Ha tartós, minőségi kanapét szeretnénk venni, akkor jobb elkerülni azokat a bútordarabokat, amelyeket ragasztóval, rajzszögekkel, kapcsokkal készítettek.

4. Teszteljük a karfákat!

A kisgyerekes családoknál, a kanapé anyagán kívül, a karfa még egy nagyon kritikus pont a tesztelés során. Játék közben megeshet, hogy a gyerekek a kanapén ugrálnak, így a gyenge karfa egy potenciális veszélyforrás. A minőségi alapanyagokból készült és a megfelelően összeszerelt kanapén is tesztelni kell a karfákat. Jó erősen támaszkodjunk rá, nyomjuk, mozgassuk meg őket! Ha instabilak, mozognak és esetleg recsegnek-ropognak, akkor sajnos a kinézett darab esetén át kell gondolni a vásárlási szándékot.

5. Figyeljünk a rugókra!

A legtöbb kanapéban található rugóbetétes ülőfelület, melyeket igen nehéz cserélni, ha tönkremennek. Így megéri ezekből a legjobb minőséget választani. Többféle minőségű, elrendezésű rugó kerülhet egy kanapéba, ezért érdemes minél több darabot kipróbálni és az eladóknál érdeklődni a rugók elrendezéséről és minőségéről. A jó rugók tartós alapanyagból készülnek, közel vannak egymáshoz, és a rájuk nehezedő súlyt egyenletesen el tudják oszlatni.

Ezek a legalapvetőbb, szerkezetet érintő, kanapévásárlással kapcsolatos tippjeink. Hamarosan érkezünk a 10 ötlet kanapévásárláshoz blogbejegyzésünk második részével.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS