A vintage lakberendezési stílus

A vintage lakberendezési stílus - Rio Design

A vintage kiejezés alapvetően minden olyan ruhadarabra, kiegészítőre vagy lakberendezésben és belsőépítészetben használt elemre vonatkozhat, amely az elmúlt generációkból származik vagy azok stílusirányzata jellemzi.

Ennek köszönhetően a vintage egy meglehetősen tág fogalom, amely a lakberendezésben is szinte végtelen számú lehetőséget rejt. Hiszen a múltban már számos tervező váltotta egymást, sok-sok stílust és irányzatot létrehozva az elmúlt párszáz év alatt. Egy mára már rusztikus, kopott ruhaszekrény? Vintage. A 80-as évekből származó étkezőszék szett, szegecselt kárpitozással? Vintage. Egy XVIII. századi tükör, régi ezüstözött vagy aranyozott kerettel? Igen, ez is vintage!

Ha egy igazán kényelmes fotelt keres, akkor megtalálta, mert a Cozy fotel lábtartóval egy tökéletes termék!

 

A vintage belsőépítészet rövid története

Ez a lakberendezési stílus mindig is népszerű és vonzó trendnek bizonyult. Máig az emberek egyik legkedveltebb stílusa, mivel az eredmény nagyrészt visszatükrözi az adott személy stílusát, múltját. Leginkább úgy foglalható össze ez az irányzat, hogy a mostani, modern világunkban egy olyan, régebbi korokra emlékeztető otthont hozhatunk létre, amely a korábbi generációk bútorain és stílusjegyeinek felhasználásán alapul. Még 2022-ben is különösen sokan kedvelik ezt a stílust, hiszen ahogyan a divat és a zene esetében, a lakberendezésben is az egyik legkreatívabb időszak az 1960-as, ’70-es, ’80-as évek voltak. A kiindulási pontot természetesen a divatot és zeneipart forradalmasító ötletek adták, melyek aztán befolyásolták a következő évtizedek lakberendezési trendjeit is. Egyre merészebb lakberendezési ötletek megvalósítására sarkallva a tervezőket. Napjainkban egyre jellemzőbb a régi trendekhez való visszanyúlás, ahelyett, hogy a mai trendek újonnan, tömeggyártással készült termékpalettái alapján rendeznénk be otthonunkat. A vintage stílus segít jobban kifejezni az egyéniséget, illetve kapcsolatot teremt az elmúlt generációk emlékei és élményei között.

A 80-as évekből származó étkezőszék szett, szegecselt kárpitozással?
Fotó forrása: mydecorative.com

Vintage minták és színek

Egy kifejezetten jellemző, világszerte imádott vintage motívum az 1960-as évek virágmintája. Ez a minta abban az időszakban rendkívül népszerű volt. Számos narancssárga és barna árnyalatot tartalmazott, ami azokban az években erős trendnek számított. Ennek valószínűleg az lehetett az oka, hogy ezeken az anyagokon kevésbé látszódtak meg a füstfoltok. Ez előnyös volt, mert anno nagyon elfogadott és jellemző is volt a lakásokban való dohányzás. Napjainkra ez a virágminta természetesen már sokat finomodott. Inkább dominál a háttér és az alapszínek is kivilágosodtak. Ennek elsődleges oka, hogy az életvitel és a trendek változásának köszönhetően másra helyeződött a fókusz. Így a harsány, sötétebb színek helyett most már a melegebb, világosabb tónusokra van igény, ha egy hangulatos, otthonosabb enteriőrt szeretnénk létrehozni.

Egy kifejezetten jellemző, világszerte imádott vintage motívum az 1960-as évek virágmintája.
Fotó forrása: megaport.hu

A legfőbb vintage irányzatok

Rengeteg vintage stílusirányzat különíthető el egymástól. Ez a cikk önmagában csak kreativitásra ösztönöz és mindössze csak egy kis betekintést ad ebbe a sokszínű lakberendezési irányzatba. Megemlítünk néhány olyan domináns vintage stílust, amely alapján talán Ön is inspirálódhat és elindulhat saját otthonának megtervezésében. Számunkra leginkább a rusztikus, az ipari, a francia és olasz, illetve a bohém vintage lakberendezési stílusok tetszenek a legjobban, viszont ezeken kívül még számos lehetőség áll rendelkezésre otthonunk egyedi, generációkat átívelő berendezéséhez.

DRESDE dohányzóasztal az egyszerű dizájn

A rusztikus vintage stílust nehéz pontosan meghatározni. Egyszerre régies, hétköznapi, természetes és nyers. A parasztházak időtálló és egyszerű stílusától, a toszkán kastélyokon át bárhol találkozhatunk vele. Minden elem melegséget sugároz, barátságos enteriőrt teremt és a természettel szoros kapcsolatban állva a vidék feelingjét idézi.

TOM TAILOR SOFT BOX ÁGY - Tom Tailor Classic Soft Box ágy üzletünk egyedi terméke hazánkban csak mi forgalmazzuk.

A vintage és a country stílusú bútorokat, kiegészítőket általában a visszafogott színek használata jellemzi. A fehér mellett a bézs különböző árnyalatai és a pasztell színek dominálnak, rengeteg teret engedve a képzeletnek.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS

Egyedi tervezésű díszpárnák a RioDesign kínálatában

A RioDesign friss együttműködés keretében magyar belsőépítész-lakberendező párossal dolgozik azon, hogy az otthonokat a lehető legszebb párnák díszíthessék. Az egyedi tervezésű díszpárnák és párnacsoportok igényes