A wabi-sabi design

A wabi-sabi design

A wabi-sabi egy Japánból származó filozófia, amely a 15. század óta létezik.

Nem kifejezetten lakberendezési stílus a wabi-sabi, sokkal inkább világszemlélet volt régen és ma is. A wabi-sabi lényege, hogy előnyben részesíti a tökéletlenséget, az autentikus formákat, és ellenzi a túldíszítés minden formáját. Arra tanít, hogy elfogadjuk olyannak a dolgokat, amilyenek és megtaláljuk a pozitívumot a kevésbé jó helyzetekben is. A szépséget például a természetben is fellelhető tökéletlenségben találhatjuk meg, emellett azt is hangsúlyozza, hogy önmagunkkal úgy kerülhetünk nagyobb összhangba, ha életünk során mély kapcsolatot alakítunk ki a természettel. Illetve visszanyerjük a képességünket arra, hogy élvezzük az élet egyszerű, apró örömeit.

Mivel a wabi sabi egy szemléletmód, ezért idővel a lakberendezésbe is beépült. Nem véletlenül éli reneszánszát, hiszen egyre többen állnak át a minimál bútorokra és arra, hogy minél kevesebb felesleggel vegyék körbe magukat a mindennapok során. A wabi-sabi mindenekelőtt az autentikusság fontosságának felismerésére törekszik, illetve arra, hogy az ember az élet minden területén hiteles maradjon. Filozófia lényege, hogy a dolgokat inkább elfogadjuk olyannak, amilyenek. Ahelyett, hogy azzal töltenénk az időnket, hogy azokat megváltoztassuk vagy jobbat kívánjunk. Átformáljuk a gondolkodásmódunkat, hogy megtaláljuk a pozitívumokat a kevésbé ideális helyzetekben is. Ha arra nem állunk készen, hogy magunkévá tegyük ezeket filozófiai elveket, otthonunk megtervezésében nagyszerű kiindulópont lehet.

A wabi-sabi esetében az egyik hangsúly azon van, hogy egyensúly legyen a kifinomult design, a funkció és az értékmegőrzés között.

A „Wabi” az aszimmetrikus vagy kiegyensúlyozatlan dolgok szépségére utalhat – ez nagyon különbözik a görög kultúrában gyökerező nyugati felfogásunktól, a szimmetriáról és az egyensúlyról.

A „Sabi” az elöregedett dolgok szépségére utalhat – kézzelfogható tárgyakká változtatva az élet mulandóságának fogalmát az idő múlásával.

a wabi-sabi nagy része a földhöz való kapcsolódásról szól

Használjunk természetes anyagokat!

Mivel a wabi-sabi nagy része a földhöz való kapcsolódásról szól, nem meglepő, hogy ez a belsőépítészeti irányzat a természetes anyagok felhasználására támaszkodik. Ezek az anyagok beépíthetők függetlenül attól, hogy milyenek az esztétikai preferenciáink. Például valaki, aki a skandináv stílust részesíti előnyben, az a világos faanyagok köré építi a designt. Nagyszerű lehetőséget kínál erre az ADA Prémium Helsinki ülőgarnitúra lenyűgöző megjelenése és precízen megmunkált faelemei.

ADA HELSINKI prémium ülőgarnitúra

Vagy adott az ADA Prémium Talara ülőgarnitúra letisztult formája földszínei és egyszerű vonalvezetése, ahol a kifinomult design, a funkció és az értékmegőrzés is szerepet kap a természet védelme mellett.

Az ADA Prémium Talara ülőgarnitúra szövetkárpittal megfelel a legújabb trendeknek és ideális választás azoknak, akik kedvelik a minimalista stílust.

A mediterrán megjelenést kedvelők a sok terrakotta elemet alkalmazva is megvalósíthatják a wabi-sabi stílust. De akár a földszínek teljes tárháza is rendelkezésre áll.

Az ADA Prémium Talara bőr ülőgarnitúra a lakás látványos eleme, ugyanakkor minimál stílusának köszönhetően könnyedén belesimul bármilyen lakberendezési stílusba.

Bármelyik anyagot is használjuk, ne feledkezzünk meg arról, hogy a hitelesség kulcsfontosságú. Az enteriőrt alkotó elemek esetében ez annyit jelenthet, hogy inkább az egyedi kialakítású terméket választjuk a sorozatgyártású változatokkal szemben. Távolodjon el egy lépéssel a megszokottól és tervezze meg bútorát – legyen szó formáról, szövetről vagy méretről! A kézzel készített, limitált kiadású vagy annál is kevesebb példányban készült termékek (például festmények) szintén nagyszerű alternatívának bizonyulnak.

Ne komplikáljuk túl!

Ha designelemek a helyükre kerültek, nagyon fontos átgondolni, hogyan fogjuk elhelyezni azokat a térben. A wabi-sabi esetében az egyszerűség a megoldás. Hagyni kell teret a megvásárolt bútordaraboknak, kiegészítőknek, hogy önmagukban is ragyogjanak.

Amikor csak lehetséges, a természet egy elemét vigye be a szobába! A wabi-sabi a belső terek esetében a páros elrendezéseket részesíti előnyben, ahol a funkcionális elemek állnak a középpontban. A szoba fókusza az abban elhelyezett funkcionális bútorokon van, és a további dekorelemek is rendszerint további funkciókkal rendelkeznek. Mindamellett, hogy esztétikai értékkel is bírnak. Például egy dekoratív tál, festmény vagy kötött szőnyeg nagyban befolyásolhatják a hangulatot, illetve szobanövényekkel egy csipetnyi frissességet adhatunk a térnek. A cél, hogy ne hivalkodjunk, ne halmozzuk a tárgyakat, hanem letisztultságra és funkcionalitásra törekedjünk. A wabi sabi különösen támogatja a tágasság érzetét és a praktikusságot.

A wabi-sabi esetében az egyszerűség a megoldás.

Fogadjuk el a tökéletlenséget!

Az utolsó tippünk a legfontosabb. Amikor arról beszélünk, hogyan végezhetjük el az utolsó simításokat a megtervezett otthonunkon, akkor sokaknak egyből az jut az eszébe, hogy minden tökéletesen a helyén, élére van állítva. A wabi-sabi viszont ennek az ellenkezőjére törekszik. A filozófia szerint ugyanis a túlzott tökéletesség megtöri az otthon melegét. Szándékosan azon dolgozik, hogy megleljük a szépséget a meglévő tökéletlenségben. Azt a dísztálat, melyet a felújítás során eltört valaki, majd összeragasztott egy megtisztelő hely illeti a lakásban. A vetetlen ágyra is engedélyünk van, mert „művészien átgondoltnak” lehet nevezni. Természetesen ne feledjük el, hogy nagy különbség van a wabi-sabi lényegének elfogadása és a design elvesztése között a mindennapi rendetlenségben!

Hogy hol húzódik a kettő között határ, az már mindenki számára személyes. A lényeg, hogy biztosak maradjunk abban, hogy az otthonunkban látható esztétikai döntések mindig céltudatosak legyenek.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS

Egyedi tervezésű díszpárnák a RioDesign kínálatában

A RioDesign friss együttműködés keretében magyar belsőépítész-lakberendező párossal dolgozik azon, hogy az otthonokat a lehető legszebb párnák díszíthessék. Az egyedi tervezésű díszpárnák és párnacsoportok igényes