A shabby chic design stíluselemei

Mit jelent a shabby chic stílus? Hogyan alkalmazhatjuk otthonunkban?

A shabby chic már az 1980-as években is kellő népszerűségnek örvendett. Így nem meglepő, hogy ismét bekerült a köztudatba, és egyre több ember rendezi be otthonát ennek a stílusnak megfelelően. Lehetséges, hogy gyermekkorát Ön is egy shabby chic stílusú otthonban töltötte és most, hogy álmai otthonát hosszú idő elteltével megvalósíthatja, szeretné azokkal a bútorokkal és dekorációs elemekkel berendezni, amelyek visszatükrözik ezt a jól ismert esztétikát. A shabby chic stílusra a legjellemzőbb, hogy az otthonosságot és a melegség érzetét kelti, melyet már kis munkával is el lehet érni otthonunkban. A stílus többnyire vintage, nem egyező bútordarabokat alkalmaz, melyekre jellemző, hogy kopottas, mállott a felülete. Színei sok esetben a fehér és a lágy pasztell változatai.

A shabby chic stílust a romantikus és a klasszikus stílus alternatívája
Fotó: thespruce.com

Legfőbb karakterjellemzők

A shabby chic stílust leginkább úgy emlegetik, mint a klasszikus és a romantikus stílus alternatíváját az olyan pazar stílusokhoz képest, mint az art deco. Karakterét leginkább a tiszta, fehér szövetek és kárpitok, illetve a rusztikus, antik bútorok határozzák meg. Ezek mellett pedig a használt bútorok átalakítása és alkalmazása jó megoldás lehet, melyeket gyakran antikoló festékkel vonnak be. A virágminták, a letisztult, semleges színek és a fodros szövetek mind-mind a shabby chic stílus további karakterjellemzői.

Összegezve az előbbieket, a shabby chic megjelenés leginkább a vintage, romantikus és otthonos stílushoz hasonlíthat. Gyakoriak a kellően laza és a térbe önállóan is elhelyezhető előző generációkból fennmaradt bútordarabok. Ezek minél inkább antiknak hatnak, annál inkább beilleszthetőek egy ilyen stílusú otthonba.

A shabby chic stílust a rusztikus, antik bútorok jellemzik
Fotó: interiordesignparadise.com

Dekorációs tippek a shabby chic szerelmeseinek

Az aktuális shabby chic design természetesen eltér az 1980-as évek és az azt követő évtizedek esztétikájától. A dekorációs célú szegecselés, a kézi csomózású falvédők és padlószőnyegek, illetve a szoknyás székek és ágyak a mai napig szerves részét képezhetik az enteriőröknek. Viszont az extra designelemek, mint a nagyon meghatározó tapétaminták, a girlandok, a túlméretezett, megmunkált karfák, nehéz, vastag anyagú kárpitok és függönyanyagok mára már teljesen háttérbe szorultak. Ennek megfelelően néhány antik, fából készült bútordarabot is elhelyezhetünk otthonunkban, amelyek biztosan a szoba fókuszpontját jelentik majd. Ezek részleges felújításával, illetve egyedi, magas minőségű kárpitozással akár el is tudjuk készíteni ezeket saját magunk is. Ha shabby chic karakterelemeket alkalmazunk, nem kell tartanunk attól, hogy bolhapiaci kinézetet kap enteriőrünk. A magas minőségű, esztétikus bársony vagy szatén szövetek egyedi hangsúlyt adhatnak a kompozícióknak, a kontrasztos párosítások és a letisztult, szoknyázott bútorok pedig elegáns külsőt kölcsönözhetnek otthonunk számára.

Hogyan jussunk hozzá a shabby chic design alapját képező bútordarabokhoz?

Természetesen 2022-ben is gyártanak egyedi megrendelésre bútorokat, ahol a karfáktól és lábaktól kezdve az utolsó szegecsig meg tudjuk tervezni például étkezőszékünket. Ezek darabára viszont lényegesen megemelheti a kivitelezések költségét. Ezért talán a legjobb döntés – mégha időigényesebb is –, ha ellátogatunk néhány antikváriumba vagy bolhapiacra. Az ilyen helyeken talált tárgyak – a felfedezés közös, örömteli emlékei mellett – történelmet és mélységet fognak adni az enteriőrünknek. Elsőre kicsit nehéznek tűnő, de fontos szabály – mint a legtöbb stílus esetében – a shabby chicnél, hogy ne akarjunk túl sok különböző stílusú bútordarabot a térbe helyezni, mert attól széteső és zavaros lesz a helyiség. Amennyiben ez nem megoldható, úgy a pácok, szövetek egységesítésével próbáljunk meg összhangot teremteni az eltérő tervezésű vagy korú bútorok között. A lényeg, hogy maradjunk egy adott színpalettánál, illetve olyan elemeket gyűjtsünk össze, amelyek beilleszthetők ebbe a keretbe. Ha ez a kritérium teljesül, már csak legyen kissé kopottas vagy antik, és már meg is teremtettük a shabby chic hangulatot.

A shabby chic lakberendezési stílus otthoni megteremtéséhez is vannak ajánlataink!

Az ADA Prémium Tivoli sofa ülőalkalmatosságunk sugározza a romantikus stílust. Kényelmessége pedig még hívogatóbb lesz egy fáradt nap után.

Az ADA Prémium Akita sofa elegáns és egyedi dizájnnal rendelkezik. Tömörfából készült díszítőelemei tölgyfa, diófa és bükkfa színekben.

A Spirit L alakú sarokülőgarnitúra letisztult megjelenésének köszönhetően igazi ékkőként fog csillogni nappalijában. Mivel az ülőgarnitúra elemekből épül fel, így otthonának és az Ön kényelmének, elvárásainak legmegfelelőbben lehet összeállítani. A bútort most 30%-os kedvezménnyel tudja megvásárolni.

Mivel párosíthatjuk a kéket?

Az ADA Trendline Combi L alakú ülőgarnitúránk is jó választás lehet, hiszen ezt a fajta ülőalkalmatosságot lehet a legnagyobb változatosságban megrendelni. Rengeteg karfa, háttámla, láb és fronttípus közül választható ki a legmegfelelőbb, hogy otthonunkhoz a legjobban passzoljon.

ADA Combi ülőgarnitúra

A Tom Tailor Cushion Box ágyunknál pedig nincsen jobb a shabby chic stílus megteremtéséhez. Az ágyhoz tartozó szoknyaszerű alsó takarónál semmi nem jellemzi jobban a stílust.

A Tom Tailor Color Box egy design boxspring ágy, ágyneműtartó nélkül.

További inspirációs ötletekért látogasson el Facebook oldalunkra, Instagram oldalunkra!

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS

Egyedi tervezésű díszpárnák a RioDesign kínálatában

A RioDesign friss együttműködés keretében magyar belsőépítész-lakberendező párossal dolgozik azon, hogy az otthonokat a lehető legszebb párnák díszíthessék. Az egyedi tervezésű díszpárnák és párnacsoportok igényes