Fabútorok – Örök divat a lakberendezésben

Örök divat a lakberendezésben a fabútorok használata

A fa mint építőeszköz, illetve a fabútorok több ezer éve jelen vannak a világ minden pontján.

Régen fából rengeteg házat építettek az alapjától egészen a tetejéig. Mindemellett a fa a lakberendezésnek is nagyon fontos eleme volt. Ma is az. Hiszen a számtalan megmunkálási lehetőségnek hála úgy lehet alakítani a fából készült bútorok megjelenését, hogy azok bármelyik lakberendezési stílusban megállják a helyüket. Nem véletlen ölelgetik emberek milliói a fákat (faölelés). Nem csak a természet iránti szeretetük miatt, hanem azért is, mert a fának rengeteg pozitív energiát tulajdonítanak. A fabútorok jellegzetes illatáról sem lehet megfeledkezni. Nincs is jobb érzés annál, amikor egy olyan helyiségbe kerülünk, ahol friss fabútorokat vagy éppen friss könyvillatot érezhetünk. De manapság a környezetvédelemre is egyre jobban próbálnak a cégek odafigyelni.

Az ADA Ausztria filozófiája a fenntarthatóságról

Az ADA Ausztria filozófiájának fő szempontja: a tartós bútorok, a fenntartható cselekvés és az erőforrások gondos felhasználása. A bútorok gyártása szigorúan ellenőrzött irányelvek alapján történik. Az ADA számára a fenntarthatóság a tartós kárpitozott fabútorok előállítását jelenti a legenergiahatékonyabban. Figyelnek a gondosan válogatott anyagokra és a környezetbarát feldolgozásra. A cég egyik szlogenje tükrözi mindazt, ami a természet harmóniájának eléréséhez nagyon fontos: Természetes anyagok, értékes alapanyagok, hazai gyártás, energiahatékony és erőforrás-takarékos termelés. Ettől lesz harmóniában a természettel az ADA.

Az ADA gyárában készült fabútorok fenntartható erdőkből származnak

A fabútorok gyártása szigorúan ellenőrzött irányelvek alapján történi

A fa és a fabútorok esztétikája időtálló

A modern lakberendezésben is, mint ahogy bármely másik lakberendezési stílusban, a fa klasszikus és időtlen anyagválasztás, amely még sok-sok éven át stílusos marad. Természetesen az adott lakberendezési stílusoknak és korszakoknak mindig megvan a kedvelt fafajtája. Erre azért is van lehetőség, mert a fa sokoldalú és alkalmazkodó, modern belsőépítészeti alapanyag. A fa megmunkálása sokféle lehet, rusztikus vagy modern, de abban egyeznek, hogy mindig melegséget és otthonosságot nyújtanak. Bárhol is alkalmazzuk – otthon vagy az irodában. Mivel a fa kiváló és sokoldalú, könnyen kombinálható más anyagokkal és textúrákkal, ezért váltak olyan népszerűvé a fabútorok a lakberendezésben és a belsőépítészetben.

Miért használjunk fát a lakberendezésben és a belsőépítészetben?

• A fát évszázadok óta használják az otthonok és a bennük található fabútorok gyártásához. Ezért évszázados gyártási technológia és tapasztalat áll rendelkezésünkre a tökéletes bútordarabok elkészítéséhez.
• Ráadásul a felhasználási lehetősége is igen sokféle.
• A fabútorokat azért kezdték el gyártani, mert a legtöbb fa nagyon erős anyag, ezáltal tartós is. A fabútorokra jellemzően azt szokták mondani, hogy a korral csak nemesedik, utalva hosszú élettartamukra.
• A fát könnyen tudják használni mind a profi szakemberek, mind a barkácsolni vágyók.
• A fa nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik és sok fajtája miatt mindig az adott helyiséghez és stílushoz legmegfelelőbbet választhatjuk ki. (Még az egyéniségünket is tükrözheti.) A tölgy, a dió, a kőris, a fenyő, a cseresznye, a teakfa, a bükk, a mahagóni és minden más fafajta (különösen a termofa) egyedi megjelenéssel és tulajdonságokkal rendelkezik.
• A fa természetes anyag és, ha például FSC vagy PEFC tanúsítvánnyal szerzik be, az azt mutatja, hogy felelősségteljesen kezelt erdőkből származik. Így az, aki feldolgozza a fát, hozzájárul a fenntartható erdőgazdálkodáshoz.

De manapság a környezetvédelemre is egyre jobban próbálnak az ADA gyárban odafigyelni a fabútorok gyártásakor.

A biofilikus elvek

A fa gazdagítja a terek belső értékét, és kellemes a szemnek. Az elmúlt években egyre gyakrabban használták a fát mint növényt a belsőépítészetben, mivel a fenntarthatósági szempontok egyre nagyobb jelentőséget kapnak. Továbbá a biofilikus design is egyre inkább divatba jön. Bár manapság a műanyag bútorok is széles körben elérhetők, mivel olcsók, könnyen feldolgozhatók. Ezért egyre több helyen alkalmazzák őket, nem figyelve a környezetkárosító hatásaira. A fa azonban továbbra is a tervezők által használt népszerű anyag maradt és szerencsére egyre többen fordulnak a fenntarthatóság irányába is. Így nem vágjuk ki számolatlanul a fákat.

A növények és a fából készült lakberendezési tárgyak használata az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a természetet behozzuk az otthonunkba. A belsőépítészek és lakberendezők ezért szeretnek már régóta fából készült anyagokkal dolgozni. Igyekeznek a biofilikus tervezési elveket alkalmazni az építészeti és a belsőépítészeti munkák során.

A kortárs trendek azonban több okból is a fa használatát részesítik előnyben. Többek között azért, mert a fa tökéletes kiegészítője szinte minden egyéb anyagnak. A fa egy olyan anyag, amelyet a modern belsőépítészetben is gyakran választanak a bútorok gyártásához. Még a beltéri fafelületek látványa is javítja a fiziológiai egészséget. De ennél sokkal többről van szó! A beltéri szobanövények és élő fák segíthetnek a stressz enyhítésében. Kutatásokkal bizonyították, hogy a munkavállalók 82%-a, (akiknek az irodájában nyolc vagy több fafelület volt) „elégedettek vagy nagyon elégedettek” a munkájukkal. A fa alapanyagot alkalmazó belső terek emellett ösztönzik a kreativitást és növelik a hatékonyságot. A világjárvány miatt – a távmunka felé való elmozdulással – a tervezők egyre inkább átértékelték nézeteiket, és arra jutottak, hogy a természetet idéző légkört nem csak a munkahelyen, hanem az otthonokban is meg kell teremteni.

A fabútorok a Rio Design bemutatótermében is kiemelt szerepet kapnak, ezért mutatunk néhány inspirációs ötletet termékkínálatunkból!

Az Oázis dohányzóasztal rendkívül hangulatos tud lenni bárki nappalijában, a közepén kialakított virágtartó miatt. Bárki beleteheti kedvenc cserepes virágjait, hogy hangulatosabbá tegye a teret.

Az Oázis dohányzóasztal olyan egyedi, virágtartóval kombinált termék, amely más üzletekben nem kapható.

A családi közös esték fénypontja az ADA Prémium Santiago U alakú ülőgarnitúránk, melynek különlegessége, hogy a szerkezetét tömörfa képezi. Ez biztosítja a strapabíró vázat és prémium minőségivé teszi az ülőgarnitúrát.

A SANTIAGO ADA Prémium U alakú ülőgarnitúra a családi összejövetelek központi eleme.

Ha kisebb tér áll rendelkezésre otthonában, akkor az ADA Trendline SCHIO sarokülőgarnitúra lehet a tökéletes választás. Ennek az ülőgarnitúrának az érdekessége, hogy a különleges kialakítású lábai fából készültek, akárcsak a szerkezete.

ADA Trendline SCHIO sarokülőgarnitúra vendégággyal

A Szeréna étkezőfotel lábai és váza is tömör fából készül, amelyek miatt mindenképpen hosszú távra tervezhetünk ezzel az ülőalkalmatossággal.

Fargó asztal és Szeréna étkezőfotel

A Cézár székünk egy nagyon különleges bútordarab, ugyanis ülőfelülete és háttámlája egy darab hajlított falapból készül. A székekhez pedig a legjobb választás a Spider nagyobbítható asztal, melynek nevéhez hűen, különleges, pók lábakhoz hasonlító, hajlított falábai vannak.

Cézár szék, Spider nagyobbítható asztal Ülőgarnitúra, kanapé, ADA sarokgarnitúra, szekrény, dohányzóasztal, étkezőasztal, szék? A Rio Design bútoráruház segít.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS