Hogyan válasszunk lakberendezőt?

Hogyan válasszunk lakberendezőt?

Amikor felépül és átadják, vagy új arculatot kap a felújítás alkalmával egy lakás vagy ház, sokan fordulnak szakemberhez, hogy az otthonukat személyre szabottan berendezze.

Mivel a lakberendezővel való együttműködés rendszerint hosszabb távú, az egyik leggyakoribb és legfontosabb együttműködési tényező a kölcsönös szimpátia. Mindemellett természetesen kiemelten fontos megismerni a lakberendező portfólióját is, mely tükrözi az adott szakember igényességét, munkájának minőségét. Ahogyan a legtöbb szakma esetében, itt is jellemző, hogy az alacsony ár rendszerint gyenge minőséget sejtet, vagy kezdő lakberendezőt takar. Mindenkinek indulnia kell valahonnan, ezért erre érdemes rákérdezni és megfontoltan dönteni. Ezért is fontos, hogy ne sajnáljuk az időt vagy a pénzt a számunkra megfelelő munkatapasztalattal és referenciával rendelkező lakberendező megtalálására és megbízására. Hogyan válasszunk lakberendezőt?

Miben segíthet nekünk a lakberendező?

Alapvetően egy olyan otthon megteremtésében, amely a lehető legstílusosabb és legharmonikusabb. De szerepe van a praktikus és funkcionális terekből álló élettér létrehozásában, amely mindezek mellett bennünket is tükröz. A tér használati elemeinek kiválasztásán túl segíthet a világítás megtervezésében és előkészítésében is. Akár lakásról, akár házról legyen szó, segíthet a túlzsúfoltság problémájának feloldásában is. A nem megfelelően kialakított terek szellősebbé és rendezettebbé válhatnak, a különböző stíluselemeket tartalmazó helyiségek egy tapasztalt szakember víziói alapján összesimíthatók. Amennyiben már kinézte oldalunkon vagy üzletünkben az ADA Trendline ülőgarnitúra, kanapé, fotel modelljeink valamelyikét, a szakemberünk segítséget nyújt a további designelemek, például dohányzóasztal, lámpa, szőnyeg vagy festmény összehangolásában.

Miben segíthet nekünk a lakberendező?

A lakberendezés folyamata

A lakberendező minden esetben először is felméri a már meglévő, vagy leendő otthonunk állapotát, kialakítását és adottságait. Az előzőekben említett kölcsönös szimpátia, nyitottság leginkább a tervezés során a legfontosabb. Hiszen egy lakberendezőnek kellően jó kapcsolatot kell ápolnia velünk ahhoz, hogy maximálisan megértse igényeinket. Ha megismeri szokásainkat, napi rutinunkat, akkor az otthonunk kialakítását funkcionálisan és design szempontból is teljes mértékben ránk tudja szabni. A megfelelő tapasztalattal rendelkező lakberendező a megbízó szokásaihoz, életviteléhez igazítja a terek és bútorelemek funkcionalitását, praktikusságát.

A megfelelő szakember már a referenciamunkái alapján is felmérhető, biztos stílusérzékkel rendelkezik. Látható, hogy alapvetően milyen vonalat képvisel, de érzékelhető tervezésein az alkotói szabadság és a megrendelők felé tanúsított rugalmasság, ami a tervezésről-tervezésre tapasztalható eltérő stílusjegyekben és megoldási módokban tükröződhet. A jó lakberendező természetesen olyan otthont szeretne részünkre létrehozni, amelyben élmény lehet élni. Ehhez a tanácsadói munkához megfelelő díjazás illik. A rendelkezésre álló anyagi keret meghatározza a lakberendező számára azt, hogy milyen alapanyagokkal és milyen bútordarabokkal dolgozhat, milyen belsőépítészeti megoldásokat alkalmazhat. A koncepció meghatározásakor tehát a költségeken kívül azt is egyeztetnünk kell, hogy milyen életérzést közvetítsenek a terek, milyen legyen az otthonunk hangulata. Legtöbbször a koncepció és a költségek kiegyensúlyozása eredményezi a legötletesebb megoldásokat.

A jó lakberendező ismérvei

A jó lakberendező ismérvei

Talán magától értetődő, de a biztos alapokon nyugvó szakmai tudás és sok éves tapasztalat alapvető szempont; mindemellett kiemelkedő stílus- és szépérzékkel kell rendelkeznie. Munkája során elengedhetetlen továbbá az is, hogy kellően nyitott és empatikus legyen ügyfeleivel, könnyen rá tudjon hangolódni megrendelőire. Kellően rugalmas legyen, és könnyen alkalmazkodjon a tervezési folyamat közben felmerülő változtatásokhoz, ötletekhez, váratlan körülményekhez. Fontos, hogy a koncepció és anyagi keret felvázolása után potenciális lehetőségeket tudjon adni a színeket, anyagokat, textúrákat illetően. Mindemellett tervekkel is tudjon szolgálni és ezeket részünkre érzékletesen prezentálja.

Összegezve: egy lakberendezővel olyan otthont hozhatunk létre a közös munka során, amiben öröm élni, és visszatükröződik benne egyéniségünk és stílusunk is.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS

Egyedi tervezésű díszpárnák a RioDesign kínálatában

A RioDesign friss együttműködés keretében magyar belsőépítész-lakberendező párossal dolgozik azon, hogy az otthonokat a lehető legszebb párnák díszíthessék. Az egyedi tervezésű díszpárnák és párnacsoportok igényes