Lámpaválasztási tanácsok a Rio Design szakemberétől

Lámpaválasztási tanácsok a Rio Design szakemberétől

Sokan nem gondolnak arra, hogy vásárlás előtt érdemes körüljárni és megvizsgálni a megfelelő lámpaválasztási lehetőségeket otthonunk világítását illetően.

Pedig ma már nem csak a dizájn és a lakberendezés, hanem akár a rezsicsökkentés miatt is fontos figyelni a szakértő lámpaválasztási tanácsokra. A leges legfontosabb természetesen a világítási funkció és a megfelelő mennyiségű fény biztosítása. Egy másik szintén fontos dolog az, hogy a lámpák sokat hozzáadnak a lakás megjelenéséhez. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a lámpák, csillárok, függesztékek, asztali- és állólámpák, mind-mind dizájnelemei az otthonunknak. Ez a tulajdonságuk pedig gyakran kihasználatlan bennük rejlő lehetőség. Hiszen egy lámpa hangulatbefolyásoló tényező is lehet.

De először néhány szó arról, ami most sok embert érint: rezsicsökkentés és rezsiköltségek. Azok, akik most tervezik a világítást az otthonukban szerencsések, mert kétszer olyan jól át tudják gondolni a lehetőségeket. Sajnos az elmúlt egy hét során másról se szóltak a hírek és a beszélgetések, csak a rezsicsökkentés-csökkentéséről. Most mindenki azt számolgatja, hogy beleesik-e az átlagosnál többet fogyasztók csoportjába, és ha igen, hogyan lehet jobban kijönni. Az egyik meglepően kézenfekvő megoldás, ha lecseréljük otthonunk régi izzóit (ha még vannak). Az energiatakarékos fényforrásokkal sokat tudunk spórolni a rezsiszámlánkon, de könnyedén el lehet veszni a kínálatban: a hagyományos izzóktól a halogénlámpákig, és a kompakt fénycsövektől a LED világításig óriási a választék. A Rio Design bemutatótermeiben és kínálatában általában a LED világítás kerül előtérbe.

Schuller Elipse függeszték 652043B két ellipszisből álló LED lámpa enteriőrben

Bár a régi öregek állandó figyelmeztetésében, miszerint „Kapcsold le a lámpát, ha nem vagy a szobában!” óriási igazság van, de az úgynevezett dimmer is hatalmas segítséget jelent. A nálunk kapható lámpák többsége dimmelhető, azaz fényerőszabályzóval is rendelkezik. Sőt még távirányítós is lehet! Ennek segítségével szabályozni tudjuk a fényforrásunk fényerejét és így a teljesítményét is, aminek csökkenésével a fogyasztásunk is kevesebb lesz. Ráadásul a kisebb teljesítményen fényforrásunk élettartama is megnő.

Ha a rezsicsökkentés sokkján túl vagyunk, akkor először gondoljuk végig a világítási stílust és koncepciót helyiségenként.

Ez azért fontos, mert minden szoba más világítást igényel. Mielőtt elkezdjük tervezni a mesterséges fényforrások helyét és számát a nappaliban, érdemes átgondolni, milyen tevékenységeket fognak az ott lakók végezni. Gondoljunk például egy konyhára és egy hálószobára, amikkel szemben mindenkinek más-más elvárásai vannak. Mindeközben figyeljünk arra is, hogy meglegyen a lakáson belüli összhang is! Döntsük el azt is, mi a szerepe az adott térben a lámpának! Funkcionális vagy hangulati elemként fogjuk használni, mennyire lesz hangsúlyos dekorációs elem, milyen mértékű fókuszt akarunk helyezni rá.

Nézzünk meg konkrét példákkal néhány helyiségeket!

A tökéletes látási viszonyokat a konyha, a fürdőszoba, a gyerekszoba és a gardrób tereiben a legfontosabb biztosítani. A világításnak ezekben a helységekben az erős természetes fényhatást kell biztosítania. Tehát nem csak fényerő, hanem színhőmérséklet is fontos!

Az étkezőben vagy csak az étkező asztalnál fontos hogy lássuk az ételt és egymást is, lehetőleg úgy, hogy ne zavarja a szemünket a fény. Abban az esetben, ha az étkező és a konyha vagy, akár a nappali is egyben van, fontos, hogy ne egy fényforrást használjunk. Főleg, ha nagyobb a tér! A többféle lámpa és megvilágítás, nem csak a design szempontjából, hanem az áramfogyasztás miatt is előnyös.

A Schuller Sphere függeszték 793659 olyan egysoros négy lámpát tartalmazó függeszték, amelynek több színváltozatot tartalmaz a négy lámpája

Az előszobában és folyosókon a tájékozódást kell biztosítani, ezért káprázatmentes kissé visszafogott fényekkel dolgozzunk! De az előszoba fénye megfelelő kell legyen ahhoz is, hogy beköthessük a cipőnket, megnézhessük a tükörben az öltözékünket és a hajunkat is J. A folyosón akár külön éjjeli fényt is használhatunk, hogy a félálomban történő közlekedés hatékony legyen.

SATEN 160785

A hálószoba világítása legyen kedélyjavító, ezért meleg fényt használjunk! Emellett használhatunk rejtett fényeket is. Fontos, hogy pihentető, kellemes érzéseket keltsen bennünk a hálószobánk világítása. Az izzóknak tehát elég erősnek, de nem vakítóan fényesnek kell lennie.

A Schuller Narisa függeszték 266172 króm kétféle méretben kapható krómozott fém lámpa.

Nappali esetében figyelembe kell venni a helyiség nagyságát, a falak színét, a szőnyeg vagy padló színét valamint az ablakok számát és elhelyezését. Ha a nappaliban a mennyezet alacsonyan van, akkor a mennyezeti lámpákat, falikarokat ajánljuk. De a lámpaválasztási tapasztalatok szerint a nappaliban nem lesz elegendő csak egyetlen fényforrás. Olvasáshoz és pihenéshez egyértelműen az állólámpák ajánlottak.

CELIA állólámpa F0046

A mai kor elvárásainak megfelelően ma már szinte minden gyártó kínálatában szerepelnek távirányítható, vagy bluetooth kapcsolatos lámpatestek. A távirányító segít a fényerő és a színhőmérséklet szabályozhatóságában, ami előnyös, ha nem tudjuk pontosan eldönteni, melyik színhőmérsékletű fény lenne ideálisabb a helyiség megvilágításához.

A Schuller Looping függeszték 527644 egy fémből és alumíniumból készült lámpa, csiszolt matt fekete kivitelben.

A bluetooth kapcsolattal rendelkező lámpák több száz színt is képesek produkálni, ami az okostelefonra telepített alkalmazás segítségével működik. Ez új távlatokat nyit a hangulat megteremtésében is és a lámpaválasztási trendeket is befolyásolja.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS