Húsvéti dekoráció otthonunkban

Húsvéti dekoráció.

Mit ünneplünk Húsvétkor?

Jézus Krisztus feltámadásáról és a nép megváltásáról emlékezünk meg. Ez a keresztény világ legnagyobb ünnepe. A húsvéti időszak közeledtével mindenkiben felébred a tavaszi hangulat és kedvet kap, hogy kicsit frissítsen az otthonán, a dekorációk terén. Már néhány éve is adtunk jobbnál-jobb, szebbnél-szebb ötleteket húsvétra egy bejegyzésünkben, de ez idén sem maradhat el!  Néhány ötlet a gyors és szép dekoráláshoz, hogy érdekes és izgalmas legyen a Húsvéti dekoráció otthonunkban.

Fessünk tojást!

A festett tojás szinte elengedhetetlen kelléke ennek az időszaknak. A tojásokat tehetjük egy tálcára, de készíthetünk egyenként kicsi dekorációkat is.

Fessünk tojást.

A díszített vagy más néven festett húsvéti tojás elsősorban Európa keleti felén terjedt el. Közép- és Nyugat-Európában általában és a legtöbbször egyszínűre festik a húsvéti tojásokat. A húsvéti tojásfestés szinte mindig az asszonyok, lányok dolga és eredetileg nem dekoráció sokkal inkább jelkép és szimbólum volt. A hagyományos magyar díszített tojások az egyik legszebbek a régióban, nem véletlenül híresek is. A festett tojások motívumkincse és díszítési technikája nagyon változatos és eltér a környező országok, de még a magyarországi nemzetiségek körében készült hímes tojásokkal összehasonlítva is. Nagyon érdekes, hogy a magyar nyelvterületen háromféle tojásdíszítés ismert: a méhviasszal írott, a levélrátéttel készített és a karcolással díszített. Ha nem csak egyszínű tojásra vágyunk, akkor érdemes ezeket a technikákat is kipróbálni. Ha még izgalmasabb dolgot szeretnénk, akkor érdemes visszanyúlni a gyökerekhez és természetes alapanyagokat használni a tojások festéséhez. Erről a TudományPláza cikkében lehet részletesebben olvasni.

Az asztalunkra tegyünk friss tavaszi virágot!

Húsvéti dekoráció otthonunkban - tulipán vázában

Az ajtónkon frissítsük a kopogtatót!

Ajtó dekor

Az ünnepi asztal terítésekor készítsünk az ünnephez illő szalvétát!

Asztal díszítése.

Készítsünk tojásfát!

Tojásfát készíteni.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS