Kárpitozott bútorok tisztítása – Tippek és trükkök

Tudta, hogy a kárpitozott bútorokat évente átlagosan akár 1250 órát használják?

Ez alatt az idő alatt a bútorhuzatoknak ellen kell állniuk a terhelésnek, szennyeződésnek és a kopásnak is. De ezekhez a problémákhoz nem kell a kanapén ennünk és összemorzsáznunk azt, vagy ráönteni a vörösbort, hogy koszos legyen. Az intenzív, mindennapos használat miatt tippek és trükkök nélkül ritkán kerülhető el a szövet szennyeződése, mint ahogy a kárpitozott bútorok tisztítása sem.

Mindemellett kellemetlen és dohos szagok is kialakulhatnak. Erre hatással lehet az izzadság és a dohányszag, főleg, ha ezeket a bútorokat nap, mint nap használjuk. Vannak átlagos “napi”, könnyebb és gyorsan eltávolítható szennyeződések, mint például por, vagy házi kedvencünk szőre. De természetesen súlyosabb szennyeződések is kialakulhatnak, melyekről érdemes minél többet tudnunk a helytelen tisztítás elkerülése végett, hogy ne okozzunk kárt a felület tisztításakor.

Szövetes kanapék és ágyak kárpittisztítása

Annak érdekében, hogy a kárpitozott bútorok szépségét sokáig élvezhessük, rendszeres időközönként tisztításra szorulnak. Tippek és trükkök, amelyeket általános szennyeződéskor a kárpitozott bútorok tisztítása érdekében alkalmazhatunk:

  • A könnyű szennyeződések esetében, mint a por, háziállatok szőre, vagy a morzsa, használja a porszívó kefével ellátott kisebb fejét. A sérülések elkerülése érdekében fontos, hogy a porszívózást alacsony teljesítményen, ne a teljes erősséggel végezze.
  • Porszívózás után ajánlatos, hogy egy puha kefével, mint például a ruhakefe, egy irányba átkeféljük.
  • Ne feledkezzünk meg a kárpitozott bútorok tisztítása esetében a bútor szűkebb helyeiről sem, hiszen itt halmozódik fel a legtöbb szennyeződés. Erre a feladatra kiválóan alkalmas a porszívók szűkített, keskeny feje, vagy a kárpittisztító kefék.
  • Ha a bútoroknak tisztítható, levehető kárpitja van, célszerű ezeket rendszeres időközönként mosógépben kimosni. Ne feledje el megnézni a mosási utasításokat a kárpit címkéjén!

Kárpitozott bútorok tisztítása - Tippek és trükkök a tisztán tartással .

Kárpitozott bútorok tisztítása erős szennyeződés esetén

Általában az erős szennyeződéseket és foltokat a lehető leggyorsabban kell eltávolítani, hogy megakadályozzuk azok felszívódását a kárpit szövetébe, okozva ezzel még nagyobb problémát és még nehezebb tisztítást. Ide tartozik a kiborult italok, folyadékok, ételek, a golyóstoll által okozott szennyeződés, vér stb. Ezeket a szennyeződéseket célszerű szakemberrel kitisztíttatni, de ha mégis magunk szeretnénk elvégezni munkát, az erős szennyezettségű kárpitozott bútorok tisztítása esetében ezeket kell figyelembe vennünk:

  • A durva szennyeződéseket, mint például az ételmaradékot kanállal vagy késsel kell eltávolítani. Ha a folt már megszáradt, nem szabad lekaparni, mivel fennáll a kárpit károsodásának veszélye. A legjobb, ha ezeket a foltokat enyhén benedvesítjük egy ruhával, majd óvatosan megpróbáljuk ledörzsölni.
  • A kiborult folyadékokra mindig a következő előírás vonatkozik: csak itassuk fel, ne dörzsöljük! A túlzott dörzsölés, súrlódás megnövelheti a foltot és esetleg a kárpit bolyhosodásához vezethet. Ezeket a foltokat mindig kívülről befelé kell tisztítani.
    A kiömlött folyadékokat először mindig nedvszívó ruhával kell felitatni vagy letörölni. Ezen kívül a lehető legkevesebb vizet kell használnunk áttörléskor, különben a neves kárpitozott bútorok elkezdhetnek bepenészedni a szövet alatt, ami egyrészt folyamatosan szennyezi a levegőt, másrészt kellemetlen szagú is lehet.

A helyesen tisztán tartott kárpit

Ha a folyadékfolt még mindig látható az itatás után

A folt itatása után még mindig szembetűnő a szennyeződés, az egyik legjobb tippek és trükkök közé tartozik, ha kárpitos tisztítószerrel vagy langyos vízből és gyengébb tisztítószerből készített lúgos keverékkel távolítjuk el. A háztartási tisztítószerek a kárpitozott bútorok tisztítása esetében savtartalmuk miatt nem ajánlottak.

  • Vigyázat! Tisztítószer használata előtt mindenképp tesztelje le a kárpitozott bútor egy nem feltűnő, vagy takarásban lévő részén. A különösen makacs foltokat professzionális kárpittisztító segítségével távolítsuk el!
  • A kárpitozott bútorok tisztítása után mindenképp várjuk meg, míg a tisztítás helye teljesen megszárad. Száradás után, a lelapított területet puha kefével, a szövet irányával ellentétesen fel lehet kefélni.

Ha nem biztos a kárpitozott bútorok tisztítása hatékonyságáról vagy eljárásról, vegye fel a kapcsolatot egy szakértővel, az esetleges szövetkárosodás elkerülése érdekében!

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS