Mikulásvirág

Megfelelő gondozás mellett nem csak téli időszakban, hanem tavasszal is csodás látványt nyújthat ez a szobanövény.

A Mexikóban őshonos mikulásvirág az Euphorbia családba tartozik, és színes fellevelei (levelei) miatt népszerű ünnepi növény.

A mikulásvirág egyik érdekessége, hogy van olyan fajtája is, amelyet vágott virágként használnak. Bár leggyakrabban a téli ünnepek alatt díszítik lakásainkat, akár egész évben zöld növényként is vonzóak.

A tökéletes mikulásvirág kiválasztása

Az első fontos lépés, hogy a vásárlásnál meg tudjuk különböztetni az egészséges példányokat a problémásoktól. Ha kertészetben vagy szupermarketben vásárolja meg valaki a mikulásvirágot, győződjön meg róla, hogy jó állapotban van, és nem hervadt-e el a levele! A hervadó levél általában annak a jele lehet, hogy túl hideg helyen tárolták. Kerülje annak a mikulásvirágnak a megvásárlását, amelyet bejárati ajtó közelében helyeztek el! Ugyanis nem bírja a hideg huzatos helyeket. Ügyeljen arra, hogy a hazaút során a növény jól védett legyen, és levelei ne legyenek kitéve fagyos hőmérsékletnek! A mikulásvirág trópusi növény, nem szereti a 12 °C alatti hőmérsékletet, ezért óvja a kinti zord időjárási viszonyoktól. Kérje meg a bolti eladót, hogy csomagolja be, vagy takarja be műanyag zacskóba, ha szükséges! Az a fontos, hogy minél előbb kerüljön a végleges helyére és ne érje sok külső behatás.

A mikulásvirág gondozás

A mikulásvirág gondozása a megfelelő fény-, víz- és hőmérsékleti feltételekkel kezdődik. Megfelelő hőmérsékletre és sok fényre van szüksége a virágzáshoz. Sok napfényre, meleg szobahőmérsékletre van szüksége. Az ünnepek alatt, miközben teljes virágzásban van, jellemzően félig hűvös, párás helyeket kedveli, erős közvetett fénnyel, sok nedvességgel. A Mikulásvirágot alaposan meg kell öntözni, ügyelve arra, hogy ne öntözzük túl. A szárazságot nem kedveli, de a túlzott öntözéssel is nagy károkat tudunk okozni. A tálcában vagy kaspóban ne álljon vízfelesleg! Helyezze a mikulásvirágot világos, huzatmentes helyre, ahol nincs közvetlen napfény és ideális esetben 13-15 ºC a hőmérséklet. Tartsa távol az ablakoktól, ahol éjszaka jelentősen csökkenhet a hőmérséklet, valamint az ajtónyílásoktól, mert könnyen érheti huzat!

A mikulásvirág gondozása a megfelelő fény-, víz- és hőmérsékleti feltételekkel kezdődik.

Újravirágzás

Megfelelő gondozás mellett nem csak téli időszakban, hanem tavasszal is csodás látványt nyújthat ez a szobanövény. Ha a viráglevelek lehullanak akkor sokan kidobják, de lehetőség van további egy évre történő megtartására is. Bár sajnos kicsi az esélye, hogy virága ugyanabban a pompában fog ragyogni, mint az előző évben. Azok, akik úgy döntenek, hogy folytatják a mikulásvirág gondozását, csökkentsék a rendszeres öntözést, hogy a növény kissé kiszáradjon. Ne hagyja azonban teljesen kiszáradni! Ezenkívül a mikulásvirágot hűvös, sötét helyre helyezze át tavaszig, egészen áprilisig. Miután elvirágzott, gyors metszés után gyönyörű zöld növénnyé válik.

Trágyázás

A mikulásvirág trágyázása nem javasolt ameddig virágzik. Csak akkor trágyázza a mikulásvirágot, ha az ünnepi szezon után is szeretné megőrizni. Kéthetente vagy havonta egyszer alkalmazzon komplett szobanövény-műtrágyát.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS

Róma ülőgarnitúra állítható ülésmélységgel több színben.

Az ülésmélység állíthatóság előnyei

Amennyiben ülőgarnitúra vásárlás előtt állnak, ez a cikk Önöknek szól! Abban az esetben, ha sikeresen kiválasztották a formát, méretet és a szövetet, már csak egy

MIAMI vendégágyas ülőgarnitúra több száz színben elérhető

Fiatalok praktikus választása

Új lakásba költöző fiatal pár választása a MIAMI vendégágyas ülőgarnitúránkra esett. Kiváló választásnak bizonyult! Egyrészt a funkciók és méret a legoptimálisabb ebbe a méretű lakásba,