Nappali tervezése és a kanapétrendek – Interjú Istók Zsuzsa lakberendezővel

Nappali tervezése és a kanapétrendek – Interjú Istók Zsuzsa lakberendezővel

Istók Zsuzsa lakberendező több mint húsz évvel ezelőtt kezdte pályafutását.

Sok éves tapasztalatának köszönhetően jól ismeri az emberek igényeit, és tökéletes rálátása van a lakberendezési trendekre is. Munkája során a Rio Design termékeit is gyakran ajánlja ügyfeleinek. Interjúnkban Istók Zsuzsa többek között azt is elárulta, melyek a legfontosabb szempontok a nappali tervezése során, milyen kanapétrendek jellemzőek az utóbbi időszakban, és miért érdemes lakberendező segítségét kérni otthonunk kialakításakor.

Lakberendezői pályafutása során hogyan talált rá a Rio Design áruházra és termékeire?

A Max City nyitása óta, több mint 16 éve követem nyomon a Rio Design tevékenységét és termékkínálatát. Rögtön megfogott a minőség, a letisztult formák és a termékek elemválasztéka és variálhatósága mind a formák, mind a méret, mind a szín- és anyagválaszték tekintetében. Nagyon szeretek jól funkcionáló, élhető lakásokat tervezni a modern stílusok valamelyikében, és a Rio Design bútorai erre kiválóan alkalmasak. Szép vonalvezetésűek és követik az aktuális trendeket. Egy lakberendezőnek biztos pontot jelent és jó látni, ahogy egy üzlet fejlődik, folyamatosan bővül és együttműködik a lakberendezőkkel, illetve vásárlókkal egyaránt.

Mennyire tartja fontosnak a minőségi bútorok alkalmazását a lakberendezés terén?

Amennyiben valaki hosszú távra tervez, és megengedheti magának, hogy ne a legolcsóbb terméket válassza, akkor nagyon fontos. Szerintem hosszú távon mindig a minőség az olcsóbb, kifizetendőbb.

Mi a tapasztalata, egy nappali tervezése során mik az ügyfelek legfontosabb szempontjai?

Ritkán tervezek csak nappalit, általában az egész lakás vagy ház tervezésével bíznak meg. De a nappalinak fontos, központi szerepe van. Ez a társasági élet központja, itt zajlik a család mindennapi közösségi élete, ezért egy térben több funkciót kell elhelyezni. Nagyon fontos, hogy az adott térhez megfelelő méretű, kényelmes, funkcionális kanapét találjunk, ami a megfelelő komfort mellett színben és anyaghasználatban is tökéletes. Megrendelőim nagyon kedvelik a variálható kanapékat, ülőbútorokat. Tetszik nekik, hogy mi állíthatjuk össze, milyen legyen a kanapé lába, karfája, milyen legyen az ülőfelület keménysége és nem utolsósorban, az anyaga, illetve a színe.

Milyen hangsúlyos 2021-es trendeket tudna említeni, és ezekhez az ADA bútorok hogyan illeszkednek?

Többféle irány látható a kanapétrendek esetén. A pár éve elindult irányvonal halad tovább: keskenyebb kartámlák, kecses fémlábak és az ezek hatására kialakult légiesség a jellemző. A háttámla továbbra sem magas, de a kényelmes használathoz lehetőség van választani magasítót. Formailag bármilyen is a kanapé, az a legfontosabb, hogy kényelmes legyen. A bútortervezőknek komoly feladatot jelent a kis lakások berendezéséhez használható kanapék kialakítása, tervezése. Ezekben a lakásokban a nappali egyben vendégszoba is (vagy mindennap alvásra használják), ezért könnyen és gyorsan ágyazható, szép kanapékat kell kínálni a vásárlók, ügyfelek számára. Szerencsére az vevői elvárás, hogy a kanapét egy mozdulattal ággyá lehessen alakítani, már nem csak álom, és a Rio Design-nál is kaphatóak többféle módon ággyá alakítható kanapék, ülőgarnitúrák.

Mire érdemes odafigyelni, ha ülőgarnitúrát vagy kanapét vásárolunk?

Nagyon sok mindenre kell figyelni, többek között a méretekre is. Hiába szeretnénk nagy kanapét, ha kevés hely áll rendelkezésünkre. Egy kisebb teret egy túlzottan nagy kanapé „agyonnyom”. Ha kisebb a hely, figyeljünk arra is, hogy olyan kanapét válasszunk, amelynek karfája keskenyebb! Így nyerhetünk akár 20-40 cm szabad helyet is, amit érdemes az ülőfelületre fordítani. Az ADA Prémium termékei közül egy nagyobb nappaliban bármelyiket szívesen alkalmazom. Ebben a kategóriában szemet gyönyörködtető, finom és szép kidolgozású kanapék vannak. Kis lakásokba rendkívül praktikus és szép a Bella nevű termék, amely egy mozdulattal kényelmes ággyá alakítható. Emellett figyeljünk a színekre és a mintázatra is! A kanapék elég nagy felülettel jelentkeznek az enteriőrben, ezért túl harsány szín választása nyugtalanító lehet. Ha világos szövetű kanapét szeretnénk, akkor olyan szövettel kell rendelnünk, amelyet könnyebb tisztítani. Próbáljuk ki a szövetet magát! Fogjuk meg, és figyeljük meg, hogy számunkra kellemes-e az anyag tapintása! Ha kellemetlen a szövet, akkor válasszunk inkább másikat!

Miért érdemes lakberendezőhöz fordulni, mit tanácsolna ezzel kapcsolatban a Rio Design vásárlóinak?

Ma már, szerencsére egyre többen tapasztalták meg, hogy a lakberendezés nem a női kreativitás láblógatós megnyilvánulása, hanem egy komoly hozzáértést kívánó szakma. Általában mindenki elmegy fodrászhoz, pedig le tudná vágni a haját, de a fodrász jobban csinálja, mert ez a szakmája! Napi gyakorlata van benne, folyamatosan képzi magát. Én csak a hajvágással eltöltenék 1-2 órát, de a fodrásznak fél óra is elég. Ugyanez a helyzet a lakberendezéssel is. Mindenki meg tudja csinálni, de nem mindegy, hogyan és mennyi idő alatt. Ezért a lakberendező megbízása nagyobb építkezésnél, felújításnál mindenképpen javasolt. A lakberendező átlátja az egész teret. Célja, hogy a lakás vagy ház egy egységes képet mutasson. Abban az esetben, ha szeretnénk mi magunk elvégezni a tervezés egy részét, nem fontos teljes körű lakberendezési tervezést kérni, de érdemes kikérni egy lakberendező véleményét egy 1-2 órás lakberendezési tanácsadás keretein belül. Egy ilyen tanácsadás során talán nem kapunk minden kérdésünkre választ (habár én azt szoktam kérni az ügyfelektől, hogy írják le előre a kérdéseiket), de irányt mutat, hogy hogyan gondolkodjunk. Megerősíti vagy megcáfolja a tulajdonos-tervező elképzeléseit. Ezzel a közös gondolkodással jelentős összegeket tud megspórolni a lakberendező a megbízója számára, mint például a későbbi bontás, javítás vagy újrafestés költségei.

Mi az a termék, szín, forma, stílus, ami Ön szerint soha nem megy ki a divatból?

Szerintem a lakberendezésben nincs olyan, hogy soha nem megy ki a divatból. Ellentétben a divatruházat világából ismert „kis feketével”, ami örökdivat. Habár, ez is folyamatosan alakul, aktualizálódik. Így a lakberendezési divat is folyamatosan változik, fejlődik, aktualizálódik az életünkhöz mérten. Szerintem, a lakberendezésben nem a mindenkori divat a legfontosabb, hanem az, hogy hol éreznénk jól magunkat! Gondoljunk például a belvárosi lakásokra! Valamikor gyönyörűek voltak, de ahhoz, hogy ma kényelmesen tudjunk bennük élni, át kellene alakítani a mai életvitelünket. Gyönyörű alapot adnak, de az életünk megváltozott. Felhasználjuk a lakás századfordulós elemeit, de kiegészítjük a mai ember számára fontos stílussal, elemekkel.

Azt gondolom, hogy a lakberendező kollégákkal folytatott beszélgetés során ebben a kérdésben mindenki máshogy foglalna állást. És, ez így helyes. Nem elég hogy különbözőek vagyunk, de az is fontos, hogy az adott tervezőt melyik életszakaszában kérdezzük a termék, szín, forma, stílus problémakörről. Ezért én úgy gondolom, hogy az, amit az adott ügyfél nagyon szeret, az az örök. Például, ha szereti a kék színt, az valamilyen formában mindig jelen lesz az életében. A tervezőnek az a feladata, hogy mindig az aktuálisan divatos árnyalatot használja, vagy a kedvenc színhez aktualizálja a designt. Lehet, hogy csak egy párnában, de valahol vissza kell köszönnie a megrendelő kedvenc színének. A formát illetően ugyanígy gondolom. Van, aki magával visz lakásról lakásra egy szeretett tárgyat, legyen az bármilyen értéktelen és stílusidegen. Nekünk az a feladatunk, hogy ezeknek a tárgyaknak megtaláljuk a helyét.

Van-e 2021-re személyes szakmai álma, tervei?

Viccesen azt szoktam mondani, hogy egy toszkán villa az álmom. Természetesen Toscanában! És a kivitelezés folyamán végig ott szeretnék lenni, hogy ellenőrizni tudjam a munkálatokat. Minimum 1 évre gondoltam, de lehet, hogy a munkálatok csúsznak majd! Viccet félretéve, nagyon szeretem a most folyó munkáimat. Nagyon ritka, hogy nem szeretek bele az éppen aktuális munkámba. Jelenleg több futó projektem is van, amelyek között van családi ház, üzlet, szálloda és egészségügyi intézmény is. Szeretném, ha a munkáim a megvalósulás során a lehető legjobban visszaadnák az eredeti elképzeléseimet. Viszont a jól megvalósult munka nem csak az én szakmai tudásomtól és felkészültségemtől függ. Nagyban befolyásolja a megrendelő is. Ha valaki maradandót, szépet szeretne, és bízik a szakmai tudásomban, akkor nagyon jól lehet együtt dolgozni. Igen, ha kívánni lehet, jó megrendelőket szeretnék!

Ön szerint a lakberendezést hogyan befolyásolta a COVID?

A munka mennyisége szempontjából nem éreztünk változást, sőt úgy érzem, hogy nagyon sok építkezés, felújítás van jelenleg, ezért nagyon sokan találnak meg minket. A tervezés szempontjából a COVID hatására előtérbe került a home office. Ma már elengedhetetlen olyan helyet kialakítani egy lakásban, ahol home office-ra van lehetőség, hogy a tulajdonos a munkáját járvány esetén otthon is el tudja végezni. Ennek mérete természetesen a lakás méretétől függ.

Lakberendezői tevékenységét jól ismerve, jó szívvel ajánljuk Istók Zsuzsa lakberendező szolgáltatásait mindenki számára, aki igazán profi, tapasztalt tervező segítségére vágyik otthona kialakítása során. Az alábbi fotók a lakberendező egyik legutóbbi munkáját mutatják be. Ha elnyerte a tetszését a tervező stílusa, Istók Zsuzsa honlapján még több hasonló referenciát találhat.

Kis lakásokba rendkívül praktikus és szép a Bella nevű termék, amely egy mozdulattal kényelmes ággyá alakítható.

Lakberendezői tevékenységét jól ismerve, jó szívvel ajánljuk Istók Zsuzsa lakberendező szolgáltatásait mindenki számára.

Többféle irány látható a kanapétrendek esetén.

Konyha - Istók Zsuzsa lakberendező

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS