Szőnyegek, kárpitok kezelése, tisztítása és foltok eltávolítása

Szőnyegek, kárpitok kezelése, tisztítása és foltok eltávolítása

A szőnyeg szépségének megőrzése és hosszú élettartamának biztosításának garantálására a napi, illetve a folyamatos porszívózás elengedhetetlen.

Felületi szennyeződések (porszemcsék vagy állatszőrök) könnyen eltávolíthatóak így, mindaddig, míg azok mélyen be nem ágyazódnak a szőnyeg szövetébe. Ügyeljen arra, hogy a szőnyeg porszívózása során ne használja a porszívó kefés kiegészítő fejét, mert az a szálakat károsíthatja! A hosszú szálú szőnyegeket rendszeresen ki kell rázni, hogy a szennyeződések ne ülepedjenek le a szálak tövéhez. Nagyon fontos, hogy foltok esetén a szőnyeget azonnal, a szennyeződését követően kezelésbe vegyük. A tisztítás során mindig fehér, tiszta pamut kendőt használjon, a foltot itassa fel és soha ne dörzsölje szét! Ezt az eljárást addig ismételje, amíg a szennyeződés eltűnik. Sose használjon sok vizet a tisztításkor – ez hatványozottan igaz a viszkóz és a szizál szőnyegek esetében! A túlzott vízhasználat a szőnyeg deformálódását és vízfoltok kialakulását okozza.

A tisztítás megkezdése előtt minden esetben végezzen próbatisztítást a szőnyeg kevésbé feltűnő részén és győződjön meg a választott módszer helyességéről, mert egyes szőnyegek elszíneződhetnek vagy kifakulhatnak! A foltokat minden esetben kívülről, a folt peremétől befelé a folt középpontja felé haladva kezelje.

Alapanyagok

Viszkóz (jelölése VIS) A viszkóz szőnyegeket nagy odafigyeléssel, óvatosan kell kezelni. Soha ne használjon kefét a foltok eltávolításához! A viszkóz szőnyegek nagyon érzékenyek a túl sok vízre, ezért fontos gondoskodni arról, hogy a tisztítás során kevés vizet használjon, különben fennáll annak a veszélye, hogy a szőnyeg deformálódik és vízfoltos lesz.

Polypropilén (PP), Polyester (PES), Akril (ACR) Ezek a szintetikus szálú szőnyegek nagyon ellenállnak a szennyeződésnek és könnyen tisztíthatók. E tulajdonságuk miatt a háztartásban bárhol használhatók. A szintetikus szálakból készült szőnyegeket nem szabad mosógépben mosni, mert a túl sok víz filcesedést okozhat. De sajnos, a szintetikus szálú szőnyegek nem tolerálják a közvetlen hőhatást sem.

Gyapjú (WO) A természetes gyapjúszál szennytaszító és lángálló. Erős, de mégis puha és rugalmas felépítésű. A gyapjúszőnyegeket használatbavételt követően 2-3 hónapig gyengéden kezeljük, összetömörödéséig ne porszívózzuk erős fokozaton, mert az roncsolja a szálakat. Továbbá ne tisztítsuk szappanos vízzel sem, mivel ezek is károsítják a szálakat! Tisztítás után a szőnyeget azonnal meg kell szárítani, hogy megakadályozzuk a penészesedést.

Folttípusok és tisztításuk

Vörösbor, kóla, sör és kakaó

Minden alapanyag esetében alkalmazható: A szőnyeget nedvszívó kendővel mielőbb törölje le, hogy a lehető legtöbb folyadékot felitassa. Ezután óvatosan áztassa át a foltot szénsavas ásványvízzel és ismét itassa fel a vizet. Ismételje ezt a műveletet addig, amíg a folt teljesen megszűnik. Soha ne dörzsölje a foltot, csak finoman törölje le, hogy például a vörös bor ne hatolhasson mélyebben a szövetbe.

Csak a gyapjú szőnyegek esetében: Makacs foltok esetén a foltos területet ásványvízzel kell nedvesíteni és sóval meghinteni. Hagyja a szőnyeget egy éjszakán át így és másnap reggel távolítsa el a sót porszívóval! Ezután alaposan szárítsa meg az érintett területet.

Kávé

Először a szőnyeget nedvszívó kendővel törölje le, hogy a lehető legtöbb folyadékot felitassa! Ezután óvatosan áztassa át a foltot szénsavas ásványvízzel és ismét itassa fel a vizet. Ismételje ezt a műveletet addig, amíg a folt teljesen megszűnik! Soha ne dörzsölje a foltot, mindig finoman törölje le, nehogy a kávé mélyebben behatoljon a szövetbe! Fontos, hogy végül a nedvességet egy száraz ruhával itassuk fel!

Rágó

Rágógumi folt esetén fedje le az érintett területet például jégakkuval és körülbelül fél órán keresztül hagyja a folton, amíg a rágógumi megszárad. A sokak által javasolt jégkockát azért nem ajánljuk, hogy az olvadás ne áztassa feleslegesen a szőnyeget! Minél keményebb a rágógumi, annál könnyebben lesz eltávolítható, óvatosan kapargatva, egy spatula vagy hasonló tárgy segítségével.

Viasz

Viaszfoltok esetén szintén – a fentebb említett okok miatt – jégakkuval keményítse meg az érintett területet, majd helyezzen egy itatóspapírt a viaszos területre és finoman vasaljon rá a papírra, amíg a viasz teljesen felszívódik! Vigyázni kell arra, hogy a szőnyeget ne vasaljuk túl melegen, különben a szintetikus szálak megolvadnak!

Ketchup, mustár, curry, tej és lekvár

Szintetikus szálak és viszkóz: Vizezze be foltos területet, majd tisztítsa meg a foltot meleg, szappanos vízzel! Vigyázzon, hogy a szappant ne közvetlenül a szőnyegre hordja fel, hanem előbb vízzel keverje el!

Gyapjú

Vizezze be a foltos területet, ezt követően adjon ecetet a folthoz és puha ruhával törölje le! Ismételje meg ezt a műveletet többször, amíg a folt már nem látható! Az ecetsav nemcsak eltávolítja a foltokat, hanem frissíti a szőnyeg színét is.

Tinta

A tintafoltokat borotvakrémmel kezelhetjük. Permetezze a borotvakrémet a foltra és csepegtessen rá kevés vizet! Néhány perc múlva óvatosan törölje le a foltot tiszta, száraz mosókendővel! Ha a szőnyeg még mindig tintafoltos, úgy a borotvakrém hatóideje rövid volt. Ismételje meg és hagyja, hogy a borotvakrém tovább fejthesse ki hatását!

Csokoládé

Csokoládéfoltot először keményítse meg jégkockákkal, helyezzen néhány jégkockát a csokoládé foltra és hagyja őket negyedórára! Ezután óvatosan kaparja le a folt felső rétegét egy spatula vagy hasonló tárgy segítségével! Ezután törölje le többször langyos vízzel a maradványokat! Addig ismételje ezt a folyamatot, amíg a folt megszűnik!

Méz

A mézfoltot azonnal kezelni kell, hogy ne szilárduljon meg. Langyos vízzel törölje át a foltot, majd szárítsa meg.

Zsíros foltok

A zsírfoltokat liszttel érdemes kezelni. Szórjon lisztet a foltra és hagyja ott negyed órára! Az idő elteltével porszívózza fel a lisztet! Ha a folt továbbra is megvan, úgy ismételje meg a folyamatot és hagyja, hogy a liszt tovább működjön a folton!

Gyümölcsfoltok

A gyümölcsfoltok nagyon makacsak, ezért gyorsan kezelendőek. Használjon általános üvegtisztítót, amit permetezzen rá a foltra! Miután a szőnyeg magába szívta, máris törölje le a foltot tiszta és száraz ruhával! Ha a folt továbbra is látható, akkor ismételje meg folyamatot és hagyja az üvegtisztítót egy kicsit tovább hatni!

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS

Egyedi tervezésű díszpárnák a RioDesign kínálatában

A RioDesign friss együttműködés keretében magyar belsőépítész-lakberendező párossal dolgozik azon, hogy az otthonokat a lehető legszebb párnák díszíthessék. Az egyedi tervezésű díszpárnák és párnacsoportok igényes