Tippek és trükkök kisebb otthonok berendezéséhez

Tippek és trükkök kisebb otthonok berendezéséhez

Amennyiben egy kisebb garzon vagy lakás boldog tulajdonosai vagyunk, viszont azt szeretnénk érezni, hogy egy tágasabb, nagyobb térrel rendelkező otthonban élünk, akkor érdemes elolvasni cikkünket!

Összegyűjtöttünk néhány tippet és trükköt kisebb otthonok ötletes és praktikus belsőépítészeti megtervezéséhez, berendezéséhez.

A világítás módszertana

Kimondottan fontos, hogy felmérjük, mennyi természetes fény jut be otthonunkba a mindennapok során. Amennyiben kevesebb, fontos, hogy világos színű és magas fényáteresztő képességgel rendelkező függönyöket válasszunk, tartózkodva a sötét anyagoktól, vagy a fényt teljes mértékben kirekesztő sötétítőktől. Mivel sok esetben a fénnyel kapcsolatos körülmények adottak, a beszerelhető lámpák nyújtanak teljes megoldást a kisebb lakások olykor fényben szegény terei számára. Próbáljunk minél magasabb lumennel rendelkező, plafon- vagy mennyezeti lámpákat beszereltetni, melyekből akár egy is önmagában megadja a mindennapokhoz szükséges alap fénymennyiséget! Tartózkodjunk a sok helyet foglaló asztali, illetve állólámpáktól, és válasszunk olyan lámpákat, melyek kis mértékben lógnak be a térbe! Ilyen megfontolás alapján jó választás lehet olyan falikarokat vagy spotlámpákat beszerezni, melyeknek a fényereje és/vagy az iránya is beállítható.

ARGOS 509327

Tükrök – eszközök a terek megnyitására, nagyítására

A tükrök amellett, hogy keretük és designjuk kiemelkedő esztétikai értékkel bírhat, nagy mértékben segítik a kisebb otthonok és terek optikai nagyítását. A belsőépítészeti elemek kisebb tükörképe a nagyobb távolságok illúzióját kelti, illetve a lakásba jutott fényt olyan helyekre is szórhatja, amelyeket nem feltétlen tudnánk a lámpatestekkel megfelelően bevilágítani. Természetesen nem kell feltétlenül sok tükröt elhelyezni a falakon, elég lehet olykor egy-kettő, jól pozícionált elem a kívánt hatás eléréséhez.

Nadia tükör

Bútorok kiválasztása – térelválasztók

Ha a kis lakásunk inkább egyterű, érdemes elgondolkodni térelválasztók alkalmazásán. Modern, praktikus megoldások lehetnek a légies, áthelyezhető, tároló és tartófelülettel is rendelkező polcrendszerek, melyek a képek, könyvek és növények tárolása mellett esztétikai funkcióval is rendelkeznek. Anyaguk lehet műanyag vagy fém. Viszont, ha a maximális esztétikumra és időtállóságra törekszünk, érdemes például tömör diófából vagy bükkfa/tölgyfa furnérból készült, egyedileg méretezhető bútorokat beszerezni.

Kisebb, praktikus ülőgarnitúrák

Ha úgy szeretnénk megteremteni az otthon kényelmét, hogy közben nem vesztünk szignifikáns mennyiséget a térből, érdemes kis méretű L alakú ülőgarnitúrákban gondolkoznunk. Garnitúragyártóink is rendelkeznek olyan modellekkel, melyek kompakt méretük mellett elláthatók kinyitható ágyfunkcióval (pl. esti filmezésekhez, ottalvásokhoz), illetve ágyneműtartóval. Amennyiben az L alak nem fér be, vagy alapvetően nem erre esett a választásunk, még mindig választható kettes-hármas ülésegységű kanapé. Egyes modellek még így is rendelkezhetnek ágyneműtartóval, illetve kiegészítő lábtartóik rendelhetők tároló funkcióval.

Bella ülőgarnitúra vendégággyal ágyneműtartóval Balaton festménnyel

A Bella ágyazható kanapé üzletünkben kipróbálható termék

Átlátszó vagy légies kiegészítők

A falhoz simuló konzolasztalok, kanapé mellé társítható lerakó- és dohányzóasztalok anyagát is érdemes jól megválasztani. Napjainkban kiemelten hasznosak a vékony, könnyű alumínium vázszerkezettel rendelkező bútordarabok, illetve a teljesen átlátható, edzett üvegből készült asztalok. Modern designjuk mellett kimondottan praktikus, hogy optikailag sem zárják be a teret, illetve a gyártásuk során felhasznált anyagok masszívak és időtállóak.

GLASS 3 db-os dohányzóasztal szett enteriőrben.

Tapéták, falszínek, szőnyegek és szövetek

Mindegyik esetben a világos, elsősorban pasztell árnyalatok kiválasztása a legfőbb szempont. A sötét árnyalatok optikailag szűkítik a teret és a bezártság érzetét kelthetik hosszú távon. Akár az alap falszínben, akár a tapétából készített dekorfelületben gondolkozunk, válasszunk vidám, friss színeket! Szőnyegek esetében válasszunk kisebb méretűeket – a nagy méretű szőnyegek felhívják a figyelmet a tér határaira, a kisebbek viszont optikailag nagyítják az alapterületet. A nagyobb bútordarabok (kanapé, lábtartó, fotel) kárpitválasztása során is érdemes a neutrálisabb, világosabb árnyalatok felé hajlanunk. Sötétebb vagy erősebb színvilágú elemeket takarók vagy párnák segítségével bármikor becsempészhetünk otthonunkba.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS