Konyhatervezés amerikai módra – Ennyire fontos a jó étkezőgarnitúra!

Konyhatervezés amerikai módra – Ennyire fontos a jó étkezőgarnitúra!

Ha újonnan épített házba költözünk, vagy teljesen átalakítjuk a meglévőt, és amerikai konyhánk van vagy lesz, akkor a konyhatervezésnél mindenképpen előre kell gondolni a megfelelő bútorokra!

A konyhatervezés sokak számára talán nem tűnik túl bonyolultnak, azonban több olyan tényező is van, amin elcsúszhatunk, így nem a számunkra tökéletes és elképzelt helyiséget kaphatjuk. Hiába tűnik úgy, hogy egy amerikai konyhás kialakítás esetében sok hellyel rendelkezünk, attól még nem lehet csak úgy ránézésre berendezni azt. Ebben a blogbejegyzésünkben elmondjuk, mire érdemes figyelni, amikor egy amerikaikonyha-jellegű tér, étkező berendezéséről van szó.

1. Ha van rá elegendő hely, akkor egy megfelelő méretű étkezőgarnitúra elengedhetetlen!

Az étkezőgarnitúra választásnál több dolgot is érdemes megfontolni. A legfontosabb az étkezőasztal mérete. Gondolni kell arra, hogy a rendelkezésre álló térben mekkora asztal fér el úgy, hogy azt megfelelően körüljárhassuk. Azt is meg kell fontolnunk, hogy hány fős asztalra van szükségünk. Ha gyakran sok vendég érkezik hozzánk, akkor természetesen nagyobb asztalt érdemes választani. Vagy vehetünk egy kinyitható asztalt is ugyanebből a megfontolásból, viszont akkor mindenképpen a kinyitható mérettel is kalkuláljunk a konyhatervezés során. Azonban azt is érdemes szem előtt tartanunk az étkezőgarnitúra választásnál, hogy az ne vesszen el a térben. Egy kisebb méretű asztalnál ez természetesen a feltűnő dizájnnal is megoldható, amivel el is érkeztünk a második ponthoz.

2. Válasszunk kedvünkre való dizájnt!

A jó étkezőgarnitúra nem csupán divatot követő asztalt és székeket jelent! Már csak azért sem, mert a klasszikus stílus is nagy divatnak örvend, így a modern bútorok nem egyeduralkodók az étkezők esetében sem. Manapság sok lakberendező leginkább az egyediséget hiányolja a laikus szemmel és gondolkodással berendezett lakásokból. De fontos, hogy az étkezőgarnitúra stílusa illeszkedjen a környezethez és a lelkivilágunkhoz is. Ne vegyünk meg egy aktuálisan divatos bútordarabot csak azért, mert “annyira trendi”! Bármelyik stílust is választjuk, fontos, hogy az étkezőgarnitúra megfelelően ellássa eredeti funkcióját.

3. Komfortos székek, hogy ne legyen kényelmetlen az ülés!

Nagyon fontos, hogy kényelmes székeket válasszunk az étkezőasztal mellé, hiszen senki sem szeretne egy hát- és derékfájásos étkezést. Akkor inkább gyorsan megesszük az ételt, vagy a kanapé kényelméből élvezzük azt. A komfortos székek azért is fontosak, mert nélkülük nem sok időt töltünk az étkezőasztalnál, ahol megbeszélhetjük a napi történéseket, ezáltal pedig közelebb kerülhetünk és maradhatunk egymáshoz. Szerintünk a kényelem előbbre való, mint a divatos megjelenés. Modern bútorok közül is olyat kell keresni, ami biztosan és hosszútávon is kényelmes! Ilyenek például az étkezőfotelek. A maximális kényelem érdekében érdemes étkezőfoteleket választani, melyek nem elég, hogy lehetővé teszik a komfortos ülést, de nagyon trendik is. Természetesen a klasszikus stílust is képviselhetik, ha olyan kivitelezést választunk hozzájuk. Íme, néhány étkezőfotel, amely megvásárolható nálunk!

ZANZIBÁR SZÉK

A Zanzibár szék színét több száz kárpitból választhatjuk ki.

A SYB 14 étkezőfotel és a SYB 12 karszék mellé akár ehhez a termékcsaládhoz tartozó karfa nélküli kárpitos széket is választhatunk az asztalfőkre (vagy fordítva), ha igazán trendi étkezőgarnitúrát szeretnénk.

syb16 étkező szett

A Sowa karosszék igazán különleges kinézetével bármely modern étkező kiemelkedő darabja lehet.

Az alábbi Makia karosszék pedig a stílusos elegancia képviselőjeként állhat étkezőnkben.

Makia karosszék termékünk nemcsak kényelmet ígér a konyhában és az étkezőkben, hanem elegáns, modern megjelenést is.

4. A konyhabútor passzoljon az étkezőgarnitúrához!

Egy amerikai konyhában – a konyha és az étkező vagy nappali egy légtérben történő elhelyezkedése miatt – nagyon fontos, hogy a bútorok passzoljanak egymáshoz. Anyagukban, formájukban vagy színükben, de valamilyen egységnek mindenképpen lennie kell, ha nem szeretnénk optikailag kellemetlen látványban részesülni.

5. A konyhabútor megfelelő kialakítása is nagyon fontos

Az amerikai konyhás stílus lényegi eleme, hogy a konyhabútor stílusában és funkcióiban is megfelelően legyen kialakítva. Méret és funkcionalitás itt kéz a kézben járnak. Ha a konyharész kisebb, érdemes beépíteni a hűtőt, sütőt vagy a mikrót, hogy így helyet spórolhassunk. Nagyobb belmagasság esetén a konyhabútor lehet magasabb is, de figyelni kell, hogy a fenti szekrényeket valóban el fogjuk-e érni. A funkcionalitás szempontjából az is lényeges, hogy a szekrényajtók könnyen, akadálymentesen kinyíljanak, ne akadályozzák egymás és a használójuk mozgását sem. Ez a szabálytalan vagy ívelt falú konyhák esetében különösen lényeges. A konyhapult nagyságára is oda kell figyelni, meg kell gondolni, hogy elég helyet ad-e a főzéshez. Ha nem, egy különálló pult kialakításán is elgondolkodhatunk, vagy esetleg egy bárpultén is. Arra pedig talán sokan nem is gondolnak, hogy a konyhai hátfal anyaga is rendkívül fontos, hogy a falat megfelelően védjük a főzés közbeni szennyeződésektől. Ehhez nagyszerű összefoglalót találhatunk az a Konyha-Szerviz Konyhastúdió egyik blogbejegyzésében. Bármelyik lehetőséget választjuk is, fontos, hogy összhangban legyen a konyhabútor színével vagy dizájnjával.

Ha kisebb vagy szabálytalan formájú konyhával rendelkezünk, vagy mindenképpen biztosra szeretnénk menni konyhabútorunk minőségi kialakítását illetően, érdemes szakemberekhez fordulni. Akár klasszikus, akár modern stílusú konyhabútort szeretnénk, a RioDesign ajánlja a Konyha-Szerviz Stúdiót, ahol mindkettőre van lehetőségünk.

Álmaink amerikai konyhájához tehát nem is kell nagy dolgokban gondolkodnunk. A konyhatervezés során mindössze a méretekre, a funkcionalitásra és a bútorok egymáshoz való passzolására kell odafigyelnünk. De azért, egy szakemberre is szükség lehet!

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

TUDJON MEG MINDENT ELSŐKÉNT!

OSSZA MEG EZT A POSZTOT!

MÉG TÖBB BEJEGYZÉS